Socialistische Partij

Maatwerk bij uitkering wordt realiteit

22-05-2008 * De Dienst Werk en Inkomen (DWI) gaat vanaf nu meer maatwerk leveren aan mensen die langdurig op een uitkering zijn aangewezen. Dit heeft wethouder Ossel vandaag de SP en de Ombudsman toegezegd. Op dit moment wordt de uitkering van mensen die door DWI opgevraagde informatie te laat aanleveren opgeschort, met alle gevolgen van dien: schulden, huisuitzetting, en soms zelfs dakloosheid. De wethouder heeft aangegeven hier nu een einde aan te maken.
Ook volgens wethouder Ossel is het direct opschorten van de uitkering voor de groep in kwestie een te rigoureus middel was. De papiereisen die de DWI in het algemeen aan haar klanten stelt kan deze groep, die al heel lang van een uitkering leeft, om allerlei redenen vaak niet leveren. De DWI moet in deze gevallen wat meer coulance betrachten, aldus de wethouder.

Carlien Boelhouwer
Al eerder vroegen de Ombudsman en de SP om meer maatwerk. SP-raadslid Carlien Boelhouwer: "Ik ben blij met de toezegging van de wethouder. Vanaf nu wordt er dus zorgvuldiger met deze mensen omgesprongen. Die extra zorg hebben deze mensen nodig. Amsterdam wordt door deze toezegging een stuk socialer. We zullen goed in de gaten houden of de wethouder hier nu ook voortvarend mee aan de slag gaat."