Socialistische Partij

Laat Amsterdammers niet betalen voor maatregelen luchtkwaliteit

22-05-2008 * De SP vindt de voorstellen uit het actieplan 'Voorrang voor een gezonde stad' onvoldoende en maakt zich zorgen dat uiteindelijk de Amsterdammers fors meer moeten gaan betalen. Tot nu toe stegen de parkeervergunningen mee met de tarieven aan de meter. Binnen de huidige voorstellen van het college zal dit tot een prijsexplosie leiden en een onevenredig grote last neerleggen bij de Amsterdammers met de auto. Dit terwijl het college maatregelen voor het bedrijfsleven, de haven en Schiphol achterwege laat. Meta Meijer
Het college heeft plannen gepresenteerd om de luchtkwaliteit te verbeteren. Deze plannen zijn hoofdzakelijk gericht op de mobiliteit van mensen. Zo mogen bepaalde vervuilende auto's de stad niet meer in en moeten hoge parkeertarieven ook afschrikken. SP-raadslid Meta Meijer: "Het streven naar het verbeteren van de luchtkwaliteit delen we, maar over de manier waarop wethouder Herrema dit wil doen hebben wij onze bedenkingen. Zo dreigt de milieuzone met de sloopsubsidie een bureaucratisch proces te worden waarbij arbitraire grenzen gehanteerd worden. Waarom krijgt een automobilist uit Oud-Zuid die dagelijks naar Hoofddorp reist een sloopsubsidie voor zijn oude auto, maar de automobilist die in Slotervaart woont en dagelijks naar de binnenstad reist niet? Zo zitten er nog erg veel haken en ogen aan dit voorstel."

Volgens de SP was het beter geweest als de landelijke regels voor de uitstoot van auto's aangescherpt zouden worden. Meijer: "Amsterdam heeft een groot probleem met de luchtkwaliteit, maar het CDA-PvdA-kabinet laat hen in de kou staan. We moeten uitkijken dat niet elke stad andere regels gaat stellen die slecht te handhaven zijn. Wij hopen dan ook dat de Tweede Kamer een stokje zal steken voor het solistische optreden van de hoofdstad. Dit kunnen ze doen door snel met concrete landelijke voorstellen voor een betere luchtkwaliteit te komen."

Los van de vervuiling van het autoverkeer zou er volgens Meijer breder gekeken moeten worden naar mogelijkheden om de luchtkwaliteit te verbeteren. "De haven en Schiphol zorgen ook voor behoorlijk wat uitstoot. Het zou goed zijn als daar ook inspanningen geleverd worden." Overigens is de SP blij dat haar kritiek op de leeftijdsdiscriminatie gehoord is en dat nu wordt gekeken naar de vervuiling van een auto in plaats van naar de leeftijd.