Metaalunie
PERSBERICHT

Nieuwegein, 22 mei 2008

Almi Machinefabriek bv wint Metaalunie Productivity Award

Prinses Máxima feliciteert winnaar

De Metaalunie Productivity Award 2008 is gewonnen door Almi Machinefabriek bv uit Vriezenveen. Dit metaalbedrijf heeft volgens de jury op de meest efficiëntste en succesvolle wijze de arbeidsproductiviteit verhoogd. Een gericht personeelsbeleid, de betrokkenheid van de medewerkers bij organisatorische veranderingen, scholing en uiteindelijk efficiënter produceren waren daarbij de belangrijkste beoordelingscriteria.

In het bijzijn van HKH Prinses Máxima ontving Raymond Belderink, bedrijfsleider van Almi Machinefabriek bv, de Metaalunie Productivity Award uit handen van juryvoorzitter Sybilla Dekker. Metaalunievoorzitter Michaël van Straalen overhandigde de winnaar van de Award een cheque ter waarde van E 5.000,-.

De keuze voor de Productivity Award is uiteindelijk op Almi Machinefabriek gevallen omdat zij volgens de jury bewust strategische keuzes heeft gemaakt en doorgevoerd. Deze keuzes zijn een combinatie van productiestrategie en aandacht voor de ontwikkeling en participatie van medewerkers.
Het juryrapport prijst Almi voor de innovaties die op dit moment doorgevoerd zijn en worden. "Hiermee werkt het bedrijf aan een duurzame versterking van zijn concurrentiepositie", aldus Sybilla Dekker. "Almi loopt voorop in de manier waarop wordt gewerkt aan medewerkersparticipatie. Binnen het mkb kunnen zij een voorbeeld zijn voor gelijksoortige bedrijven."

Aanmoedigingsprijs

Vandaag presenteerden de drie genomineerde bedrijven hun inzending voor het aanwezige publiek. Uit alle inzendingen selecteerde de jury in de eerste ronde twaalf bedrijven. Uiteindelijk zijn drie bedrijven genomineerd: Almi Machinefabriek bv, Nijdra Groep en Vostermans Ventilation bv.
Dit jaar is voor het eerst ook een aanmoedigingsprijs uitgereikt. De winnaar, Flexweld bv uit Nijverdal, verdiende daarmee twee PKM-adviesdagen.

Almi Machinefabriek bv
Almi levert een complete lijn steenknippers voor het knippen van de meest uiteenlopende stenen, tegels, trottoirbanden, kalkzandsteenblokken, etc. Een ander product is de pijpuitslijper voor het passend op maat slijpen van buisprofielen onder de gewenste hoek en met de juiste diameters. Daarnaast is het bedrijf toeleverancier aan derden. Het bedrijf is gevestigd in Vriezenveen en telt 47 medewerkers.

Thema Productivity
De Koninklijke Metaalunie looft elk jaar een prijs uit aan een mkb-bedrijf dat zich op een bepaald gebied aantoonbaar positief onderscheidt. Met het thema Productivity wil de Metaalunie bedrijven voor het voetlicht brengen, die aantoonbare activiteiten ondernemen op het gebied van personeelsbeleid, scholing, efficiënter produceren en/of andere productiviteitsverbeteringen.

De jury bestond uit Sybilla Dekker (voorzitter), voormalig minister van VROM; Grace Boldewijn, directeur BoCari Engineering BV en Zwarte Zakenvrouw van het jaar 2002; Marcel Engels, voorzitter Uneto-VNI; Piet van Staalduinen, algemeen directeur Syntens en Henk Volberda, Hoogleraar Strategisch Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.