FNV

FNV Recreatie behaalt onderhandelings resultaat cao!

Almere, 22 mei 2008

Vanmiddag, donderdag 22 mei 2008, hebben FNV Recreatie en werkgeversorganisatie Recron een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao voor de Recreatie bereikt. De nieuwe cao loopt van 1 juli 2008 tot 1 juli 2009. Belangrijkste punten zijn een loonsverhoging van 3,5% per 1 oktober van dit jaar, meer aandacht voor ouderen (arbeidsduurverkorting, seniorenregeling, aanvullende ziektekostenverzekering, loopbaanontwikkeling en werkdrukbestrijding) en de mogelijkheid voor personeel tot zelfroostering. Deze cao geldt voor alle 30.000 werknemers in bungalowparken, campings en zwembaden.

FNV Recreatie-bestuurder Johan Bijlsma: "Uit onderzoek van FNV Recreatie begin dit jaar bleek dat het recreatiepersoneel, naast een flinke loonsverhoging, arbeidsvoorwaarden wil waarin men zijn ei kwijt kan. Zo wil men bijvoorbeeld meer invloed op het indelen van de werkroosters en het afstemmen van arbeidstijden op priveleven en leeftijd. Met deze cao doen we het komende jaar een stap in de goede richting.'

Woensdag 4 juni a.s. legt FNV Recreatie het onderhandelingsresultaat voor aan de achterban.

De belangrijkste behaalde onderhandelingsresultaten zijn:


* looptijd cao 1 juli 2008 tot 1 juli 2009;
* per 1/10/2008 loonsverhoging van 3,5%;
* instelling 3 thema-werkgroepen: pensioenen, ouderenbeleid en zelfroostering hulpkrachten krijgen een all-in salaris;
* aanscherping van de definitie van de wekelijkse rusttijd;
* tenzij de werkgever een regeling met zijn werknemers heeft afgesproken, mogen werkgevers geen consignatiediensten aan hun werknemers opleggen.

Het personeel in de recreatie-sector bestaat voor 60% uit vrouwen en ruim 30% is jonger dan 24 jaar.