Port of Rotterdam

Algen kans voor Rotterdam Bioport

22-05-2008

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Ingrepro heeft een gisteren, 21 mei, een 'memorandum of understanding' getekend met het Maleisische bedrijf Algaechem. Dit gaat betrokken worden bij het kweken van algen voor de productie van anti-oxidanten. Ook grootschaliger gebruik van algen is mogelijk. Ze worden daarom al wel als grondstof gezien voor de derde generatie biobrandstoffen.

De ondertekening vond plaats in Kuala Lumpur in aanwezigheid van de Nederlandse staatssecretaris voor buitenlandse handel, Frank Heemskerk. Ook vertegenwoordigers van Merwede Shipyards, betrokken bij een compensatieorder, en het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) gaven acte de présence.

Het HbR is geïnteresseerd in het (zeer) grootschalige gebruik van algen als biomassa. Het werkt al enige tijd samen met de UN ECE (Economic Commission for Europe van de Verenigde Naties) om de productie van biomassa in Rusland (afgerond) en Zuidoost-Azië (in uitvoering) op te voeren. Het doel is een biomassaketen (droge biomassa uit afval) te creëren vanuit Maleisië en Indonesië naar bij voorkeur Rotterdam.