Ingezonden persbericht


Persbericht
datum 31 maart 2008

Cirklo in première

Nieuwe locatievoorstelling
Dansgroep Krisztina de Châtel

CHOREOGRAFIE Krisztina de Châtel
PREMIÈRE 22 mei 2008, aan de Sloterplas tegenover theater de Meervaart, Stadsdeel Osdorp, Amsterdam Speelperiode 21 mei tot en met 22 juni 2008

In een spiegeltent aan de Sloterplas gaat donderdag 22 mei a.s. Cirklo, de nieuwe locatievoorstelling van Dansgroep Krisztina de Châtel, in première. Op nieuwe muziek van componist David Dramm komen De Châtel-dansers samen met wervelende derwisjen, majorettes en musici uit alle windstreken. Na tien voorstellingen in Amsterdam wordt Cirklo - in aangepaste vorm - op de Parade in Rotterdam gepresenteerd.

Cirklo - Esperanto voor cirkel - draait om veelkleurigheid en veelzijdigheid. In de spiegeltent aan de Sloterplas in Amsterdam ontmoeten de dansers van De Châtel derwisjen en majorettes, ook wel twirlers genoemd. Derwisjen zijn bekend om hun draaiende dansbewegingen waardoor ze in een mystieke trance komen. Choreografe Krisztina de Châtel is gefascineerd door hun spirituele besef, tolerantie en respect voor de ander. Kunnen wij vanuit een vergelijkbare verdraagzaamheid leven zonder hun geloof te delen? Biedt het lichaam zelf ons misschien de mogelijkheid? In haar nieuwe choreografie verbindt De Châtel de fysieke en spirituele kracht van de derwisjen met de aardse bewegingen van haar dansers en de wervelingen van de twirlers.

Elektronische soefimuziek

Speciaal voor Cirklo heeft David Dramm een compositie van 'elektronische soefimuziek' gemaakt. Als in een spiraal komen vervlogen tijden, oude en verre culturen en hedendaagse muziek samen. Een ensemble van livemusici, speciaal samengesteld voor Cirklo, brengt de nieuwe compositie op traditionele en moderne instrumenten, zoals baglama, ud, fluiten, elektronica, saxofoon, shô, trombone en slagwerk. Traditionele Turkse gedichten, verbonden aan het soefisme, worden gezongen in een mix van improvisatie en compositie, in de lijn van klassieke Turkse muziek. De Amerikaanse componist David Dramm, woonachtig in Nederland, is ondermeer bekend door zijn (opdracht)composities voor het Nederlands Blazersensemble, het Metropole Orkest en popmusici zoals Junkie XL en Ellen ten Damme. Voor het Holland Festival 2007 stelde hij een carte blanche avond samen met zijn favorieten en eigen werk.

Gastdansers en -musici

Naast de zeven dansers van Dansgroep Krisztina de Châtel zijn de volgende dansers en musici te gast in Cirklo: de draaiende derwisjen zijn de Turks-Nederlandse broers Tahsin en Oruç Sürücü. De twirlers zijn leden van The Kopergirls, een succesvolle twirlvereniging uit Leiden.

Het speciaal samengestelde ensemble van livemusici bestaat uit: Anne La Berge, fluiten, elektronica
Naomi Sato, saxofoon, shô
Pete Saunders, trombone
Christiaan Saris, slagwerk
Bart de Vrees, slagwerk
Behsat Üvez, baglama, ud, percussie en zang
Mehmet Uludag, baglama en zang

Speeldata

Woensdag 21 mei (try-out) 20.30 uur Donderdag 22 mei (première) 20.30 uur
Vrijdag 23 mei 20.30 uur Zaterdag 24 mei 20.30 uur
Zondag 25 mei 20.30 uur
Woensdag 28 mei 20.30 uur
Donderdag 29 mei 20.30 uur
Vrijdag 30 mei 20.30 uur
Zaterdag 31 mei 20.30 uur
Zondag 1 juni 16.00 uur

Locatie: aan de Sloterplas tegenover theater de Meervaart, Stadsdeel Osdorp, Amsterdam; in samenwerking met de Meervaart. Kaartverkoop: www.meervaart.nl

De Parade - Rotterdam

Op uitnodiging van de Parade zal in Rotterdam een speciaal aangepaste versie van Cirklo worden uitgevoerd:

Donderdag 12 juni
Vrijdag 13 juni
Zaterdag 14 juni
Zondag 15 juni
Vrijdag 20 juni
Zaterdag 21 juni
Zondag 22 juni

Per dag zullen een of twee voorstellingen (matinee/avond) plaatsvinden. Het programma wordt kort van tevoren bekendgemaakt op de website van de Parade: www.deparade.nl

www.dechatel.nl

Voor meer informatie, interviewverzoeken en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Nicolet Jansen, publiciteit, telefoon 020 - 669 5755, nicolet@dechatel.nl

Toelichting uitvoerenden

De Turks-Nederlandse broers Tahsin en Oruç Sürücü zijn derwisjen vanuit het soefisme, een mystieke leer ontstaan uit de vroege Islam. Het draaien is voor derwisjen een vorm van meditatie en gebed, maar de Sürücü-broers hebben ook op allerlei publieke podia in binnen- en buitenland opgetreden. Ingegeven door hun tolerantie staan zij open voor uiteenlopende vormen van samenwerking. De twirlers van The Kopergirls, gevestigd in Leiden, zijn individueel en in teamverband succesvol in binnen- en buitenland: Eind maart wonnen de twirlers diverse team- en individuele prijzen op de EK Twirling 2008 in Spanje.

Anne La Berge (fluiten, elektronica) verricht pionierswerk op het gebied van fluitspel, improvisatie en compositie, en speelt een brede reikwijdte van muziekstijlen: van zeer virtuoze kamermuziek tot eigen elektro-improvisaties. Naomi Sato (saxofoon, shô) heeft zowel op saxofoon als shô, een traditioneel Japans mondorgel, al veel internationale successen geboekt; als soliste en met haar eigen muziekensembles waaronder Trio KODAMA. Pete Saunders (trombone) is vaste trombonist bij het Radio Filharmonisch Orkest en tot voor kort ook bij het Nederlands Blazersensemble. Daarnaast doceert hij klassiek trombone aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Christiaan Saris (slagwerk) werkt als freelance slagwerker met tal van ensembles en orkesten. Bovendien maakt hij eigen producties met elektronische muziek en geluidsinstallaties, ondermeer in combinatie met hedendaagse dans. Bart de Vrees (slagwerk) is naast zijn werk als freelance slagwerker actief als componist. Zijn composities zijn uitgevoerd door o.a. het Schönberg Ensemble, het Asko Ensemble en het Nederlands Blazers Ensemble. Behsat Üvez (baglama, ud, percussie en zang) is als zanger, componist, tekstschrijver en multi-instrumentalist actief in Nederland en ver daarbuiten, o.a. met het ensemble Barana & Co. Hij is specialist op het gebied van Turkse, Balkan en Mediterrane muziek. Mehmet Uludag (baglama en zang) is zanger en multi-instrumentalist met als specialisme Turkse muziek én een fascinatie voor wereldmuziek cross-overs. Met Behsat Üvez werkt hij veelvuldig samen, o.a. in Barana & Co.

Dansgroep Krisztina de Châtel
De van oorsprong Hongaarse Krisztina de Châtel heeft de afgelopen dertig jaar ruim vijftig choreografieën en twee dansfilms gemaakt. In haar voorstellingen gaan dans, muziek en beeldende kunst een samenspel aan. Ook kiest ze er regelmatig voor buiten het theater te werken, waarbij de ruimte inspiratiebron én een wezenlijk onderdeel van de choreografie is. Zo maakte De Châtel de afgelopen jaren onder meer voorstellingen in het Van Gogh Museum in Amsterdam, De Vleeshal in Middelburg, en de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. Dansgroep Krisztina de Châtel oogstte bovendien veel succes met Zooi, een voorstelling waarin naast dansers ook vuilnismannen, straatvegers en hun materieel een rol spelen. De voorstellingen van Dansgroep Krisztina de Châtel draaien rond contrasten en confrontaties: kwetsbare menselijke lichamen staan tegenover natuurlijke elementen zoals wind, aarde en water, of de imposante ruimte van een kerkgebouw of machineloods. Ook binnen de danser speelt zich een strijd af: tussen passie en beheersing, tussen individuele vrijheid en de anonimiteit en geborgenheid van het collectief. Bovendien verbeelden de choreografieën van Krisztina de Châtel in toenemende mate haar visie op de maatschappij. Het seizoen 2007-2008 is het 30ste seizoen van Dansgroep Krisztina de Châtel. Dit jubileum wordt in het najaar gevierd met Giubileo, een grote-zaal-productie met reizende tentoonstelling in de Nederlandse theaters.

Dansgroep Krisztina de Châtel
Luchtvaartstraat 2a
1059 CA Amsterdam
tel +31 20 6695755
fax +31 20 6696864
www.dechatel.nl


---- --