Ingezonden persbericht



- persbericht -

Mensenrechtenonderwijs: Nederland een onvoldoende

Nederlandse scholen besteden te weinig aandacht aan mensenrechten. Dit vinden niet alleen de Verenigde Naties, maar ook veel mensenrechtenorganisaties. Zij lanceren daarom donderdag 22 mei het project "Mensenrechtenonderwijs, ook in Nederland" in het Vredespaleis, in het bijzijn van minister Ter Horst. Het project bevat dan ook een dringende oproep aan haar: het is tijd dat de overheid op dit gebied verantwoordelijkheid neemt.

Mensenrechten- en kinderrechtenonderwijs vormt een internationale verplichting. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, dit jaar precies 60 jaar oud, begint ermee. Het Vrouwenverdrag en het Kinderrechtenverdrag, waar Nederland partij bij is, verplichten tot aandacht voor de mensenrechten op school. De meeste landen nemen dit serieus, maar juist Nederland blijft in gebreke: mensen- en kinderrechten staan niet in de leerdoelen en eindtermen van basis- en voortgezet onderwijs.

Nederland is hiervoor al door verschillende VN-Comités op de vingers getikt. In een standaard antwoord wijst de regering dan op de onderwijsvrijheid. Dit klopt niet. Burgerschapsvorming is wél een doel van het onderwijs, en naast de onderwijsvrijheid staan de internationale verplichtingen. De Commissie Dijsselbloem benadrukte ook de grenzen aan de onderwijsvrijheid: de regering moet wel bepalen "wat" er onderwezen wordt, waarna de scholen gaan over het "hoe".

Natuurlijk besteden veel scholen al vrijwillig aandacht aan deze onderwerpen, daarbij geholpen door tientallen organisaties. In het project "Mensenrechtenonderwijs, ook in Nederland" krijgen deelnemende scholen een koffer vol materialen ter beschikking. Hieraan gekoppeld is een wedstrijd: basisscholieren organiseren een feestje voor het UVRM, vmbo-scholieren verzorgen de publiciteit en havo/vwo scholieren schrijven een preambule bij de Grondwet. Tijdens het programma in het Vredespaleis gaan groepen scholieren hier alvast mee aan de slag.

Maar het blijft vrijwilligerswerk, buiten het curriculum om. Scholen mogen wel aandacht besteden aan het onderwerp, maar moeten dit niet. Daarom vragen de organisaties aan de minister om nu eens echt vaart te maken met het actieplan Mensenrechteneducatie. Dit plan werd twee jaar geleden na kamervragen toegezegd, maar ligt nog steeds op de plank. Ook ligt hier een belangrijke taak voor het mensenrechteninstituut in oprichting. Want, zo vinden de organisatoren, nu het kabinet mensenrechten tot strategie heeft verheven, is het belangrijk om het binnenland niet te vergeten.

Wij nodigen u van harte uit om donderdag 22 mei aanstaande om 10:30 de presentatie bij te wonen. De lancering geldt als een "side-event" bij de uitreiking van de Four Freedoms Awards, en vindt plaats in het bijzijn van een Amerikaanse delegatie. De speech van de Minister zal dan ook in het Engels plaatsvinden. De workshops met scholieren zijn in het Nederlands.

Inhoudelijke informatie:

· Barbara Oomen, voorzitter Platform Mensenrechteneducatie, 0624586856
· Franka Olujic, Stichting 60 jaar UVRM, 0628281630

Opgeven en praktische informatie: info@60jaarUVRM.nl

Organisaties:
De bijeenkomst wordt georganiseerd door:
Het Platform Mensenrechteneducatie, bestaande uit: Amnesty International, Anne Frank Stichting, Centrum voor Mondiaal Onderwijs, Defence for Children International, HVO, Fontys groep, Pabo Groenewoud, IVLOS/VVVO, Liga voor de Rechten van de Mensen, Movies that Matter, NJCM, NVVN, Nederlandse Rode Kruis, SLO, Unicef. De Nationale Unesco Commissie is toehoorder. Zie www.mensenrechteneducatie.nl
De Stichting 60 jaar UVRM, opgericht door Aim for human rights, Justitia et Pax, Nederlands Helsinki Comité en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten Financiering van de bijeenkomst: Roosevelt Stichting en de Raad van Europa


* * *

PROGRAMMA

Locatie : Den Haag, Vredespaleis, Carnegieplein 2 (legitimatie verplicht) Datum : Donderdag 22 mei 2008
Tijdstip : 10.30 - 13.45 uur

10:30 - 10:40 : Ontvangst
10:40 - 10:50 : Welcome by Prof. dr B. Oomen (chair Platform Human Rights Education) 10.50 - 11.10 : Introduction by Minister G. ter Horst (Engels) 11:10 - 11:30 : Introduction by Mrs A.E. Roosevelt (Engels) 'Human Rights education and the Roosevelt legacy' (Tijdens dit Engelstalig programma-onderdeel, waarbij gasten van de uitreiking van de Four Freedom Awards op 24 mei aanwezig zullen zijn, krijgen de basisschoolleerlingen een rondleiding door het Vredespaleis) 11:30 - 11:45: Presentatie 'Mijn rechten = jouw rechten' door Drs. V. Scheffers, Voorzitter Stichting 60 jaar UVRM
11:45 - 12:00 : Plenaire discussie met het publiek 12:00 - 12:30 : Pauze met broodjeslunch
12:30 - 13:30 : Vijf workshops (groepen 7 & 8 basisschool, VMBO, HAVO/VWO, Pabo-studenten, en beleidsdiscussie over mensenrechteneducatie) 13:30 - 13.45 : Afsluiting

* * *


---- --