InOverheid.nl: Ambtenaar trotseert slecht imago

22/05/2008 05:30

Creative Venue BV

Ambtenaar trotseert slecht imago

Haarlem, 22 mei 2008 - Nederlandse ambtenaren zijn trots op hun werk. Ondanks het negatieve imago van ambtenaren is 79% trots om bij de overheid te werken. Vooral een bijdrage leveren aan de samenleving geeft voldoening. Zo blijkt uit onderzoek van InOverheid.nl onder 519 ambtenaren.

Het imago van ambtenaren is slecht. Nederlanders hebben vaak kritiek op het werk van ambtenaren. Maar uit het onderzoek van InOverheid.nl blijkt juist dat 89% trots is op zijn of haar werk. 79% is er trots op om bij de overheid te werken en 72% is trots op de eigen organisatie. Daarnaast reageert 70% bevestigend op de vraag: 'Ben jij er trots op ambtenaar te zijn?'

Uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste ambtenaren voldoening halen uit het dienen van de publieke zaak. 87% van de respondenten vindt dat hij of zij belangrijk werk doet voor de maatschappij. Hun werk draagt bij aan 'een betere toekomst' of 'het verbeteren van de leefbaarheid in Nederland.'

Omgaan met negatief imago

Tegelijkertijd beseffen de ondervraagden dat het woord ambtenaar een negatieve lading heeft. 90% van de respondenten vindt het beeld van ambtenaren in de media negatief. 12% vertelt in het openbaar dan ook niet dat hij of zij ambtenaar is. Eén van de redenen hiervoor is dat 'de reacties toch vaak negatief zijn'.

Ondanks het slechte imago zegt 88% juist wél in het openbaar dat hij of zij ambtenaar is. Opvallend is dat vooral jongeren in het openbaar zeggen dat zij ambtenaar zijn. Een aantal ondervraagden gaat bewust de discussie aan over het imago van ambtenaren. Zij hopen op deze manier vooroordelen weg te nemen en het negatieve beeld bij te stellen.

Prestaties om trots op te zijn

De meeste ondervraagden (89%) hebben in het afgelopen half jaar iets gepresteerd waar zij trots op zijn. Velen noemen hierbij hun ondersteunende rol in het ambtelijk proces; door hun inbreng draaien de wielen van de democratie. Anderen zijn er trots op dat zij mensen concreet hebben kunnen helpen, bijvoorbeeld door probleemjongeren aan het werk te krijgen. Sommige ambtenaren zijn er trots op dat zij geld hebben bespaard. Weer anderen zijn er trots op dat zij de efficiency van de overheid hebben verbeterd.





http://www.InOverheid.nl