Raad van State


donderdag 22 mei 2008
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Omleidingsweg N219" van de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle. Het plan voorziet in de omleidingsweg N219 tussen de rijksweg A12 (Den Haag-Gouda) en de bestaande N219. Twee inwoners van Zevenhuizen en Moerkapelle en een bedrijf uit Zevenhuizen zijn het niet eens met het plan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor verslechtering van de luchtkwaliteit en vinden het onderzoek dat is uitgevoerd onvoldoende. De Raad van State oordeelde al eerder over het bestemmingsplan. Toen is het goedkeuringsbesluit vernietigd omdat de gevolgen voor de luchtkwaliteit onvoldoende waren onderzocht. Deze uitspraak van 28 juni 2006 is onder zaaknummer 200504616/1 te vinden op deze site. (zaaknummer 200704541/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Rucphen om aan een inwoner van Oudenbosch vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan om een bouwmarkt te vestigen aan de Korte Heide in Sprundel. Het college heeft op basis van onderzoek geconcludeerd dat er geen marktruimte voor de bouwmarkt is en dat die problemen zou veroorzaken voor bestaande distributie in het gebied. De inwoner is het niet eens met de weigering en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de inwoner zijn de onderzoeken van het college niet juist uitgevoerd. Een eerder beroep is door de rechtbank in Breda ongegrond verklaard. (zaaknummer 200707499/1)

11.00 uur

Zitting over de beëindiging door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag van het gebruik van standplaatsen op het woonwagencentrum aan de Escamplaan in Den Haag. Het college heeft ook de verbintenis met de gebruikers van de standplaatsen opgezegd. Onder meer de Vereniging Woonwagencentrum Escamplaan is het niet eens met de beëindiging en de opzegging. Haar beroep is door de rechtbank in Den Haag niet-ontvankelijk verklaard omdat volgens de rechtbank geen sprake is van besluiten waartegen bestuursrechtelijk kan worden opgekomen. Tegen deze uitspraak komt de vereniging in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt zij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 200802892/2)

11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Overhoeks" van het stadsdeel Noord van de gemeente Amsterdam. Het plan voorziet onder meer in de herontwikkeling van het voormalige Shell-terrein op de noordelijke IJ-oever in Amsterdam. Het maakt op het terrein de bouw van vijf woontorens met een hoogte van 75 tot 110 meter mogelijk. Onder meer de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad en de Stichting Monumenten Amsterdam-Noord komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden de nieuwe gebouwen te hoog en stellen dat die het beschermd stadsgezicht van de Amsterdamse binnenstad aantasten. (zaaknummer 200703382/1)

14.15 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Beek om een vrijstelling te verlenen voor een overdekte schiethal aan de Blooteweg in Beek. De Vereniging van Handboogschutters H.B.S. Oranje heeft om de vrijstelling verzocht. Deze is echter geweigerd, omdat de vereniging geen samenwerkingsverband aan is gegaan met nabijgelegen sportverenigingen voor wat betreft de exploitatie van de kantine. Dit is een voorwaarde voor de vrijstelling, waarmee het college de belangen van plaatselijke horeca wil beschermen. De vereniging is het niet eens met de weigering. Haar beroep is door de rechtbank in Maastricht gegrond verklaard, onder meer omdat volgens de rechtbank het beschermen van horeca geen planologische aspect is en daarom niet bij de weigering mocht worden betrokken. Het college is niet eens met de uitspraak en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200707483/1)