Nederlands Vaccinatie Instituut


Nationaal Serum Depot operationeel

donderdag, 22 mei 2008

Vanaf 22 mei 2008 heeft Nederland een Nationaal Serum Depot. In dit serumdepot zijn diverse antisera opgeslagen voor de behandeling van ernstige vergiftigingen door steken en beten door giftige dieren, waaronder slangen, schorpioenen en spinnen. Het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) beheert het serumdepot in opdracht van het ministerie van VWS. Het RIVM adviseert artsen welk antiserum nodig is voor een behandeling. Dit gebeurt vanuit het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), dat bij het RIVM is ondergebracht.

Mensen die gebeten of gestoken worden, kunnen een levensbedreigende vergiftiging ontwikkelen. Het toedienen van antiserum kan in deze situatie levensreddend zijn. Het RIVM informeert de behandelend arts over de gevolgen van een beet of steek, geeft advies over de behandeling van de patiënt en welk antiserum zo nodig gebruikt kan worden. Het NVI beheert de voorraad van de antisera en zorgt in overleg met het RIVM voor de aflevering van het benodigde antiserum bij de ziekenhuisapotheek. Beide organisaties zijn hiervoor 24 uur per dag voor medische professionals bereikbaar.

Aanleiding tot de oprichting van een Nationaal Serum Depot is het verzoek van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen aan de minister van VWS om een dergelijk depot op te zetten. Dierentuinen hebben zelf vaak een kleine voorraad antisera voor eigen gebruik bij noodgevallen, maar zij worden steeds vaker gevraagd antisera te leveren aan particulieren die gebeten of gestoken worden door exotische giftige dieren. Dit legt een (te) groot beslag op hun eigen voorraad.

Meer weten:

Website RIVM/NVIC

Nieuwsbericht NVI dec. 2006: Nationaal depot met serum tegen slangebeten