NEN


Gastoestellen in de bestaande bouw

dinsdag 20 mei 2008, 14:07

Er is een nieuw deel bij NPR 3378 'Praktijkrichtlijn gasinstallaties' verschenen. Deel 45 (sectie afvoersystemen) geeft richtlijnen voor het werken aan de voorziening voor de rookafvoer van verbrandingstoestellen. Indien de gasinstallatie wordt geïnstalleerd volgens de uitvoeringsvormen in deze NPR, mag redelijkerwijs worden aangenomen dat deze installatie voldoet aan de in hoofdstuk 3 aangehaalde (prestatie-)eisen uit het Bouwbesluit 2003. Andere uitvoeringsvormen die niet zijn genoemd, worden niet uitgesloten. Men behoort zich er dan van te vergewissen dat die andere uitvoeringsvorm aan de eisen voldoet. Dat kan met de bij de prestatie-eis behorende bepalingsmethode.

Bouwbesluit 2003
Deel 45, getiteld 'Werken aan de voorziening voor de afvoer van rook van verbrandingstoestellen en het beoordelen van de consequenties van wijzigingen aan de bestaande ventilatie en infiltratie van het gebouw', is gebaseerd op eisen uit de volgende afdelingen van het Bouwbesluit 2003:

* 3.10 en 3.12 Voorziening voor luchtverversing
* 3.13 Toevoer van verbrandingslucht

* 3.14 Afvoer van rook

* 4.15 Opstelplaats voor een kooktoestel

* 4.16 Opstelplaats voor een stooktoestel
* 4.17 Opstelplaats voor een warmwatertoestel

In deze afdelingen van het Bouwbesluit 2003 worden eisen gesteld aan zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Deel 45 gaat over het werken aan bestaande installaties, maar behandelt eisen voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw; eisen voor nieuwbouw voor ingrijpende wijzigingen en eisen voor bestaande bouw voor niet-ingrijpende wijzigingen.

Daarbij is verondersteld dat bij ingrijpende wijzigingen een gemeente niet snel ontheffing zal verlenen van de voorschriften die gelden voor het bouwen en dat bij niet-ingrijpende wijzigingen een ontheffing veel meer in de rede ligt. In het laatste geval moet wel worden bedacht dat een wijziging er niet toe mag leiden dat de technische kwaliteit onder het kwaliteitsniveau komt dat gold op het moment dat de bouwvergunning werd verleend.

Toepassingsgebied
Deel 45 heeft betrekking op de toevoer van verbrandingslucht, de afvoer van ventilatielucht en de afvoer van rookgas. In dit deel worden richtlijnen gegeven voor het werken aan:
* bestaande rookgasafvoersystemen;

* bestaande uitmondingen;

* het ventilatiesysteem;

* de schil van het gebouw.

Meer specifiek gaat dit deel in op het vereiste kwaliteitsniveau van deze voorzieningen. Ook geeft deel 45 een handvat voor het beoordelen van de consequenties van wijzigingen aan de bestaande ventilatie en infiltratie van het gebouw.De richtlijnen gelden ook voor de situatie waarbij wordt gewerkt aan de gasinstallatie in een gebouw waarin op een eerder moment wijzigingen zijn aangebracht aan het ventilatiesysteem en waarbij door verbeteringen aan de gebouwschil de infiltratie is verminderd. Doel van de richtlijnen is te kunnen beoordelen wanneer wel of niet sprake is van een potentieel gevaarlijke situatie.Dit deel beperkt zich tot situaties met toestellen op aardgas, met een belasting van ten hoogste 130 kW op bovenwaarde.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR 3378-45:2008 nl (Norm) NPR 3378:2007 nl (Norm) NEN 8078:2004 nl (Norm) NEN Installatiemail (Publicatie)