Initiatiefwet tegen woekerwinst wedstrijd- en concertkaarten ingediend

22/05/2008 07:16

SP

De SP en het CDA hebben vandaag een initiatiefwet ingediend tegen het met forse winst doorverkopen van toegangsbewijzen voor culturele en sportieve evenementen. Volgens de partijen zijn sport en cultuur belangrijke waarden in de samenleving en wordt door speculatie met kaartjes de prijs opgedreven, waardoor de toegankelijkheid in het geding is. De initiatiefwet moet paal en perk stellen aan dat speculeren door dubieuze handelaren en ticketbureaus.

SP-Kamerlid Arda Gerkens: "Met regelmaat krijg ik klachten van mensen die geen kaartjes meer kunnen krijgen, terwijl op internet legio kaartjes worden aangeboden tegen woekerprijzen. Bijvoorbeeld tot 1250 euro voor een kaartje voor het EK voetbal, of 150 euro voor een kaartje voor Marco Borsato. Dubieuze handelaren en ticketbureaus kopen de kaartjes massaal op, ze veroorzaken vaak zelf de schaarste die hen in staat stelt woekerprijzen te vragen. Zo worden de evenementen slechter bereikbaar zijn voor mensen met een bescheiden inkomen."

De wet regelt dat het onmogelijk wordt kaartjes door te verkopen met winst. Slechts voor gemaakte kosten mag een klein bedrag worden gevraagd. Wanneer een aanbieder toch voor een hogere prijs de toegangsbewijzen aanbiedt, kan de Consumentenautoriteit boetes opleggen. Mocht een kaartje onverhoopt al verkocht zijn tegen een hogere prijs dan de oorspronkelijke, dan kan de consument het teveel betaalde bedrag terugeisen, desnoods via de rechter.

Gerkens: "Met dit wetsvoorstel geven we de consument middelen in handen om zijn recht te halen. Dat maakt het voor aanbieders een stuk onaantrekkelijker om toegangsbewijzen tegen belachelijke prijzen aan te bieden. En het gaat ons echt om die aanbieders, die zonder een prestatie rijk worden op de inspanningen van artiesten en sporters ten koste van de echte fans."

Het SP-Kamerlid is blij met de toezegging van organisatoren om het aanbieden van kaartjes boven de kostprijs te helpen signaleren. "Hiermee is de handhaving gewaarborgd. Na de signalering kan de Consumentenautoriteit actie ondernemen," aldus Gerkens.





http://www.sp.nl