UMC Utrecht


Mensen met autisme zien anders

Mensen met autisme hebben naast afwijkende cognitieve karakteristieken ook atypische perceptuele vaardigheden, zoals het versterkt waarnemen van visuele details. Daardoor nemen ze globale gehelen minder goed waar.

Myriam Vandenbroucke bestudeerde dit fenomeen tijdens haar promotieonderzoek. Al heel snel na het waarnemen van de wereld om hen heen wordt visuele informatie bij mensen met autisme anders verwerkt door het brein in vergelijking met gezonde mensen. Specifieker, de communicatie tussen neuronen binnen een hersengebied achterin het brein blijkt verstoord te zijn. Interessant is dat dit gecompenseerd kan worden door het richten van de aandacht op ruimtelijke details.

Dit onderzoek naar de functionele integriteit van de hersenen van mensen met autisme biedt handvatten voor het aanwijzen van een duidelijk omschreven, neurale oorzaak voor afwijkende visuele waarneming in autisme. Verder onderzoek naar een compensatiemechanisme bij visuele waarneming van mensen met autisme lijken aangewezen om de kennis over autisme te verdiepen.

Myriam Vandenbroucke promoveert op 22 mei aan de Universiteit Utrecht.