Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Kenniscentra hebben eerste fase afgerond naar definitieve toezichtregeling door de Inspectie van het Onderwijs

In het Onderwijsverslag van de Inspectie van het Onderwijs over 2006-2007 wordt weergegeven welke eerste stappen zijn gezet om kenniscentra onder het toezicht van de inspectie te brengen.

In 2005 is door de kenniscentra gevraagd om uitoefening van toezicht door de inspectie in het kader van de publieke verantwoording van hun wettelijke taken. Toezicht op de kenniscentra is niet geregeld in de sectorwet of in de Wet op het onderwijstoezicht. Na twee pilots eind 2005 is daarom begin 2006 een convenant afgesloten tussen het ministerie, de kenniscentra en de inspectie dat, in afwachting van definitieve regeling in de wet, de uitoefening van het toezicht vastlegt.

In het kader van dit convenant is ervaring opgedaan met het toezicht op de kenniscentra in de vorm van een bestandsopname, met als doel een totaalbeeld te verkrijgen van de uitvoering van de wettelijke taken door de kenniscentra.

De bestandsopname levert een overwegend positief beeld op van de werkzaamheden van de kenniscentra. De achttien kenniscentra laten een grote variatie zien in keuzes in de uitvoering van wettelijke taken. Deze variatie verschilt per taak. Waar het gaat om de totstandkoming van kwalificatiedossiers hebben de kenniscentra, samen met COLO en het Coördinatiepunt, regels geformuleerd. Zo zijn bindende afspraken gemaakt over de wijze waarop dossiers tot stand moeten komen en langs welke meetlat ze gelegd moeten worden voordat ze worden goedgekeurd.

Verder besteden alle kenniscentra veel aandacht aan systematische kwaliteitszorg. Zo werken ze alle procesmatig en volgens een kwaliteitszorgcyclus. Alle kenniscentra zijn intussen gecertificeerd. In de ontwikkeling van kwalificatiedossiers worden werkprocessen doorgaans goed gevolgd.

Nu de bestandstoename is afgerond, wordt het toezicht op de kenniscentra onderdeel van het reguliere toezicht. Om dit te realiseren zal binnenkort een nieuw convenant worden aangegaan tussen de Inspectie van het Onderwijs, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de kenniscentra.

De Inspectie geeft in het Onderwijsverslag 2006-2007 een totaalbeeld van de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs. Het verslag is op 22 mei 2008 gepresenteerd. Dit verslag beschrijft de staat van het onderwijs in Nederland in de verschillende sectoren en beschrijft de ontwikkeling van een aantal onderwijsthema's.

Op de website van de Inspectie van het Onderwijs is het volledige onderwijsverslag terug te vinden.