Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 22 mei

Fryslân, 22-05-2008 o Politieberichten van woensdag 21 mei 07.00 uur t/m donderdag 22 mei 07.00 uur

Gytsjerk: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de
Canterlandseweg. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de winkel werd een kluis weggenomen. In de kluis zaten, voor zover nu bekend, geen goederen van waarde. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 40-jarige inwoner van Gytsjerk aangifte.

Drachten: snelheidscontrole na klachten
De politie heeft woensdagochtend op de Folgeralaan een
snelheidscontrole gehouden. Omwonenden hadden geklaagd over met name snelle bromfietsers. Tijdens de controle reden drie bromfietsers sneller dan de toegestane 30 kilometer per uur. De drie kregen een proces-verbaal. De hoogst gemeten snelheid was 69 kilometer per uur. Tijdens de controle probeerde één bromfietser er vandoor te gaan. Hij kon na een korte achtervolging worden achterhaald.

Joure: man gewond val
De politie heeft woensdagochtend op de Zuiderveldstraat het personeel van de ambulance en de brandweer geassisteerd bij een ongeval. Een 75-jarige inwoner van Joure had op het dak zijn garage een tafel gezet. Vervolgens had de man op de tafel een ladder geplaatst om zo bij de nok van zijn woning te kunnen komen. Tijdens de werkzaamheden aan de nok van de woning, begon het geheel te schuiven. Het slachtoffer viel naar beneden en kwam hierbij terecht op een lichtkoepel. De man liep diverse snijwonden op. De 75-jarige werd met behulp van een hoogwerker van de brandweer van het dak van de garage gehaald en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Wolvega: automobiliste en twee passagiers gewond na eenzijdig ongeval De politie heeft woensdagmiddag op de A32 een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 36-jarige automobiliste uit Wolvega en haar twee passagiers van 3 en 6 jaar gewond raakten. De vrouw wilde een gevallen drinkbeker pakken en maakte daarbij een onbedoelde stuurbeweging. De bestuurster verloor daardoor de macht over het stuur, haar auto sloeg twee keer over de kop en belandde uiteindelijk in de sloot. Twee voorbijgangers verleenden direct eerste hulp en waarschuwden de hulpdiensten. De bestuurster en haar twee kinderen werden ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Meppel.

Drachten: rijbewijs automobilist en motorrijder ingevorderd De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 36-jarige automobilist uit Franeker. De man reed op de N31 onder Drachten 178 km/u, terwijl ter plaatse 100 km/u is toegestaan. De politie controleerde daar met de laserpatrol. "s Avonds reed op dezelfde plaats een 42-jarige motorrijder uit Burgum 192 km/u. Ook van deze bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd.

Herbaijum: aanrijding met letsel
De politie heeft woensdagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Kiesterzijl, waarbij een 41-jarige inwoonster van Franeker gewond raakte. De vrouw reed met haar bromscooter op het fietspad, toen ze werd aangereden door een 64-jarige automobiliste uit Harlingen. Deze had bij het rechtsaf slaan de bromscooter over het hoofd gezien. De bestuurster daarvan werd met onbekend letsel per ambulance naar het MCL overgebracht.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Euterpestraat. Woensdagmiddag werd van de woning een deur geforceerd, waarna een laptop werd weggenomen. De 22-jarige bewoonster deed aangifte.

Dokkum/Spannum: onder invloed
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag van twee bestuurders het rijbewijs ingevorderd. In Dokkum werd op de Aalsumerpoort een 47-jarige bromfietser uit die plaats aangetroffen die gedronken bleek te hebben. Gezien de uitslag van 915 ug/l van zijn ademanalyse op het politiebureau, werd het rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Hetzelfde gebeurde met een 39-jarige automobilist uit de gemeente Littenseradiel. Hij werd onder invloed aangetroffen rijdend in een auto op de Felsumerleane. Deze bestuurder blies 605 ug/l.

Terwispel: milieu- en transportcontrole
De politie heeft woensdag op de A7 een milieu- en transportcontrole gehouden waarbij in totaal 160 voertuigen werden gecontroleerd. De controle vond plaats in samenwerking met de politiekorpsen van Groningen en Drenthe, de Douane, inspectie Verkeer en Waterstaat, Inspectie VROM, de AID, de Belastingdienst en het KLPD. In 14 gevallen werd proces-verbaal opgemaakt vanwege milieuovertredingen zoals onjuiste, onvolledige of ontbrekende begeleidingsformulieren en onjuiste bebording. In 12 gevallen werd proces-verbaal opgemaakt in het kader van het Arbeidsrijtijdenbesluit/Wet Goederenvervoer. De bestuurders hadden bijvoorbeeld te weinig rusttijd genomen of geen geijkte tachograaf in hun voertuig. Verder werd nog tegen 28 bestuurders proces-verbaal opgemaakt voor diverse overtredingen zoals overbelading (6x), overschrijding toegestane lengte, breedte en/of hoogte (10x). Tenslotte bleken 17 bestuurders niet in het bezit te zijn van het verplichte Eurovignet.