Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 22-05-2008

Internet
WWW.TOP-X.NL

JONGEREN: DEELNEMERS GOUDEN KOOI
ZIJN PSYCHISCH GESTOORD

De bewoners van de Gouden Kooi zijn psychisch gestoord, zo oordeelt 40 procent van de ruim 2000 jongeren van 12 tot 24 jaar die aan een enquête van TOP-X hebben meegedaan, het jongerenpanel van EénVandaag. De mening van de jeugd is zeer uitgesproken. Dat het programma vandaag stopt vindt 56 procent een goede zaak en een kwart van de deelnemers aan het onderzoek zou willen dat het een vervolg krijgt.

Om te lachen
Bijna eenvijfde van de ondervraagden kijkt dagelijks naar de Gouden Kooi en nog eens eenvijfde kijkt een paar keer per week. Als gemiddelde rapportcijfer geven de jongeren een 5,4 voor de reality-soap. Eenderde van het jongerenpanel TOP-X geeft aan tegen programma's als de Gouden Kooi te zijn, maar tóch te kijken. De belangrijkste redenen om te kijken zijn 'om te lachen', 'uit nieuwsgierigheid' en 'om je te ergeren'.

Wie wint?
Wie gaat volgens de ondervraagden winnen? Brian wordt de grote winnaar (33 procent) en Jaap zal als tweede (23 procent) eindigen, zo luidt de voorspelling. Veel jongeren denken dat het programma geënsceneerd is. Zo meent meer dan de helft van het panel dat de bruiloft tussen Huub en Claire nep is. Zelf door de kots rollen om een miljoen te winnen? Eenderde heeft daar geen problemen mee.

Voor meer informatie: www.top-x.nl.