Ingezonden persbericht

Persbericht

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

22-05-2008

Erik-Jan Zürcher gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Onder de vijfentwintig nieuwe leden die de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft gekozen is ook de pas aangetreden directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Erik-Jan Zürcher. De 220 leden van de Akademie zijn vooraanstaande wetenschapsbeoefenaren, werkzaam op alle terreinen van het wetenschappelijk onderzoek. Het IISG maakt onderdeel uit van de onderzoeksorganisatie van de KNAW en is een van de grootste documentatie- en onderzoekscentra ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis in het algemeen en de geschiedenis van de arbeidersbeweging in het bijzonder. De collecties (ca. 50 strekkende kilometer) zijn merendeels vrij toegankelijk.
Ook Maarten Prak, hoogleraar geschiedenis na de middeleeuwen aan de Universiteit Utrecht en lid van de wetenschapscommissie van het IISG is tot lid benoemd. Eerder al werden de senior onderzoekers van het IISG Jan Lucassen en Jan Luiten van Zanden tot nieuwe leden gekozen. Daarmee heeft het IISG maar liefst drie leden van de sectie geschiedenis van de Akademie binnen zijn onderzoeksafdeling en is een vierde lid daar nauw aan verbonden. Het wetenschappelijk onderzoek van het IISG staat onder leiding van Marcel van der Linden, die recentelijk werd bevorderd tot eredoctor aan de Universiteit van Oslo. Daartoe vindt op 2 september een plechtigheid in Oslo plaats. Senior onderzoekers van het IISG zijn tevens hoogleraar aan vijf Nederlandse universiteiten.

Ondanks de relatief kleine omvang van de onderzoeksafdeling speelt het IISG zo, binnen de Akademie en in nauwe samenwerking met de universiteiten, een belangrijke rol in het historisch onderzoek in Nederland.