Ingezonden persbericht

Den Haag, 22 mei 2008

Nederlandse Rode Kruis stuurt tenten naar rampgebied China

Het Rode Kruis stuurt duizenden tenten naar het rampgebied in China. De Europese Unie, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de KLM maken de aanschaf en transport van de tenten mogelijk. Het Rode Kruis reageert hiermee op de enorme vraag naar tenten. Anderhalve week na de aardbeving in Sichuan, China, is er dringende behoefte aan tenten en tijdelijk onderdak. 4.8 Miljoen mensen zijn dakloos geraakt.

De Europese Unie heeft 2 miljoen euro toegezegd voor de aanschaf en transport van tenten. Van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontvangt het Rode Kruis 500.000 euro voor de aanschaf en transport van tenten. Het ministerie zegde eerder een half miljoen euro toe voor noodhulp aan het Internationale Rode Kruis. KLM heeft toegezegd een vliegtuig ter beschikking te stellen om 1900 tenten te vervoeren naar het rampgebied. De overige duizenden tenten komen uit de regio.

Na de aardbeving in Sichuan zijn meer dan 40.000 mensen zijn overleden en 240.00 zijn gewond. 2 miljoen huizen zijn vernietigd waardoor 4,8 miljoen mensen geen dak meer boven hun hoofd hebben. De aardbeving is de ergste sinds 30 jaar die China heeft bereikt.

Meer dan 35.000 lokale Rode Kruis hulpverleners verlenen noodhulp aan overlevenden van de aardbeving. Zij hebben aan zo'n 800.000 overlevenden medicijnen, tenten, voedsel, schoon drinkwater en kleding verstrekt. Daarnaast zijn er twee psychosociale teams in het gebied voor psychische ondersteuning.

Noot voor de redactie,