Vrije Universiteit Amsterdam
VU start nieuwe mastervariant Bestuurskunde

Besturen van Maatschappelijke Organisaties

In september 2009 start aan de Vrije Universiteit Amsterdam een nieuwe variant van de masteropleiding Bestuurskunde: Besturen van Maatschappelijke Organisaties. De deeltijdopleiding richt zich op (toekomstige) bestuurders, managers, staf- en beleidsmedewerkers van maatschappelijke organisaties in brede zin, overheden en bedrijven die veel met maatschappelijke organisaties te maken hebben.

In de opleiding staat de vraag centraal welke bijzondere opgaven het besturen en managen van bijvoorbeeld zorginstellingen, onderwijsorganisaties, omroepen, vakbonden en ontwikkelingsorganisaties met zich meebrengt en welke vormen van strategisch management en leidinggeven effectief zijn. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de verbinding tussen het besturen en de eigen waarden, identiteit en levensbeschouwing van maatschappelijke organisaties. De vraag naar de eigenheid van deze organisaties wordt steeds nadrukkelijker gesteld, niet in de laatste plaats door de eigen medewerkers, die vaak moeite hebben zich te verbinden met de (historische) missie en doelen van de organisatie. Om daarbij daadwerkelijk leidinggevend te kunnen zijn moeten beleidsverantwoordelijken in maatschappelijke organisaties meer inzicht hebben in de specifieke positie, achtergronden en context van hun eigen organisatie en deze ook kunnen vertalen ten behoeve van concrete beleids- en besluitvorming.

Gedurende één jaar volgen studenten op één dag hun colleges, terwijl ze in het tweede jaar individueel hun masterthesis schrijven, met begeleiding in kleine groepen waar intensieve feedback voorop staat. Het 'community of learners' model zal hierbij leidend zijn. Studenten met een HBO-diploma die zich aangetrokken voelen tot een master waarin een dergelijke toegespitste bestuurskunde centraal staat, kunnen al per september 2008 starten met een premastertraject Bestuurskunde.

De mastervariant is ontwikkeld in samenwerking met de stichting Socires die reflectie en onderzoek wil bevorderen over cultuur en samenleving.