Gemeente Rotterdam
Meer beweging op Rotterdamse woningmarkt

Meer verhuisbewegingen, een toename van de verkoop van woningen en kortere wachtrijen voor een sociale huurwoning: het gaat beter met de Rotterdamse woningmarkt. Dit blijkt uit het rapport 'Stand van het Wonen'. Hierin wordt een tussenstand gegeven van de uitvoering van de ambities uit het collegeprogramma 2006-2010 en de geactualiseerde Woonvisie 'Wonen in Rotterdam; 2007-2010'. Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) is blij met de ontwikkelingen: "De cijfers laten zien dat het aansluiten op de vraag van de Rotterdammer leidt tot meer beweging op de woningmarkt. Mensen stromen sneller door op de woonladder waardoor goedkopere woningen weer vrij komen. Zo slagen we er steeds meer in om elke Rotterdammer de kans te bieden een woning te vinden die past bij zijn wensen én zijn portemonnee."

woningen in Rotterdam sneller verkocht

Dat de doorstroom op de Rotterdamse woningmarkt is verbeterd, blijkt uit een aantal ontwikkelingen. Zo is ten opzichte van 2003 het aantal inwoners dat verhuist binnen Rotterdam met 16% gestegen. Ruim een kwart van de verhuizingen komt voor rekening van starters op de woningmarkt. Daarnaast zijn in Rotterdam meer woningen verkocht dan het jaar daarvoor. Ook staan woningen in Rotterdam minder lang in de verkoop (afname looptijd 23%). Dit in tegenstelling tot de landelijke trend van minder verkochte woningen en een langere looptijd. Dit beeld wordt ook bevestigd door de onlangs verschenen Woningmarktrapportage van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

wachtrijen sociale huurmarkt met helft afgenomen

Ook op de sociale huurmarkt komt meer lucht. De wachtrijen van woningzoekenden op de sociale huurmarkt zijn korter. Het aantal mensen dat 'in de rij staat' voor een huurwoning is tussen 2003 en 2007 met bijna de helft afgenomen. De kans om in aanmerking te komen voor een woning tussen die van starters en doorstromers is kleiner geworden door de vervanging van 'woonduur' door 'inschrijfduur' als criterium. Ouderen hebben nog steeds de hoogste slaagkans. Jongeren tot 22 jaar hebben de kortste wachttijd van alle woningzoekenden. Zij vinden het snelst een woning die voldoet aan hun wensen.

doelstellingen collegeprogramma

Het merendeel van de concrete doelstellingen die zijn geformuleerd op het terrein van de bestaande woningvoorraad, de herstructering en nieuwbouwproductie ligt op koers.

De aanpak van de bestaande voorraad loopt volgens plan. Onderdeel van deze aanpak is de verbetering van 4500 corporatiewoningen, hiervan is meer dan 70 procent opgeknapt. Ook de doelstelling om 5.000 particuliere woningen te verbeteren lijkt te worden gehaald. De Rotte Tanden-aanpak is van start gegaan; binnen twee jaar worden 150 ernstig verwaarloosde panden die zich bevinden aan een doorgaande weg of op een strategische plek in een woonwijk aangepakt. Daarnaast is een subsidie in het leven geroepen die het mogelijk maakt om de komende jaren 400 gevels in oude stadswijken op te knappen. Ook de hotspotgebieden krijgen volop aandacht. De tevredenheid onder bewoners van de hotspotgebieden is toegenomen van 43% naar 63%.
De herstructurering is op gang: het streven om te starten met de bouw van 1.450 woningen in 2007 is voor 95 procent gehaald. De nieuwbouwproductie is op niveau. De kwantitatieve opgave om jaarlijks met 3.200 woningen te starten, is in 2007 gehaald. Er zijn deze collegeperiode ook ambities geformuleerd ten aanzien van specifieke woningtypes. Tot nu toe zijn 2.583 grondgebonden woningen, 560 specifieke ouderenwoningen en 773 woningen in de binnenstad gebouwd. Met uitzondering van woningen voor jonge starters in de binnenstad en het verstrekken van startersleningen zijn de kwalitatieve doelstellingen voldoende op koers om in 2010 te halen.



Gemeente Rotterdam