Ingezonden persbericht


Meer veiligheid door nieuw computermeetsysteem

Vuil water en wateroverlast sneller in beeld

Eén tik op het toetsenbord en alle informatie over schoon en vuil water of waterstanden bij sluizen, dijken, grondwater, gemalen, regenmeters en zuiveringsinstallaties is beschikbaar. Medewerkers van het waterschap Hunze en Aa's kunnen waterkwaliteit en waterstanden vanaf elke werkplek en thuis controleren en regelen met een nieuw computersysteem; het telemetriesysteem. Meer veiligheid en sneller opsporen van vuil water. Hunze en Aa's is het enige waterschap dat dit zo georganiseerd heeft. Veiligheid staat voorop en dit computersysteem helpt daarbij. Het project heeft E 1,8 miljoen gekost.

Vervanging
Het verouderde systeem was aan vervanging toe, omdat metingen op verschillende plekken verricht werden met oude computers die onderling niet met elkaar verbonden waren. Het kostte daardoor te veel tijd om metingen met elkaar te vergelijken. In tijden van wateroverlast was dit systeem te kwetsbaar en de kans op storingen was te groot. Allerlei computergestuurde metingen zijn de afgelopen jaren gaandeweg vervangen door een nieuw telemetriesysteem. De metingen zijn nu gekoppeld en vanaf elke locatie in te zien.

Computersoftware
De nieuwe computersoftware, ontwikkeld door Datawatt BV. uit Steenwijk, verbindt verschillende meetsystemen met elkaar. De metingen komen binnen op één centrale hoofdpost en niet meer op meerdere verouderde systemen op verschillende locaties. Actuele informatie van meetpunten in het gebied wordt met de nieuwe software sneller in beeld gebracht, op elke werkplek of bij de medewerkers thuis.

Metingen
Waterstanden worden gemeten in de belangrijkste watergangen, sloten en kanalen. Metingen bij stuwen en gemalen maken duidelijk hoeveel water er in een bepaald gebied staat. Zo kan tijdig worden ingegrepen om overstroming te voorkomen of juist water vast te houden. Bij de zeesluizen wordt gemeten hoever de schuiven open staan en hoeveel water eruit stroomt. Bij hoog water controleert het systeem of de stormvloeddeuren gesloten zijn. Metingen bij zuiveringsinstallaties geven inzicht in de aanwezigheid van vervuilende stoffen en de werking van het zuiveringsproces.

Persuitnodiging
Ook eens zien hoe dit computermeetsysteem functioneert? Wij nodigen u van harte uit voor een demonstratie op 26 mei tussen 15.00 en 17.00 uur in het waterschapshuis in Veendam.



Ingezonden persbericht