Deze week in FEM Business (week 21, vanaf vrijdag 23 mei in de kiosk)

Kan de beurs concurreren?
Nieuwe platformen dagen Euronext uit
Het monopolie van de Europese effectenbeurzen breekt in hoog tempo af. Amerikaanse uitdagers staan klaar om hun positie aan te vallen. Zijn de oude beurzen in staat zich de jonge belagers van het lijf te houden? Zeker is dat de Europese consument veel geld kan verdienen aan de strijd om de beursvloer.

Verwaayen lacht om Nederlandse ambitie
De topman van BT heeft geen hoge pet op van de Nederlandse pogingen om Amsterdam te behouden als financieel centrum. Verwaayen, deze week in FEM Business: 'Ik moet er vreselijk om lachen. Een instituutje hier of daar zal het onderscheid niet maken. Kijk, Nederland s geen financieel centrum meer. Als het er al ooit een geweest is.'

Banklessen uit het hoge noorden
De geschiedenis herhaalt zich. Scandinavië was twintig jaar geleden in de greep van een grote bankencrisis. In een poging een financiële nachtmerrie te voorkomen, werden uiteindelijk zeven banken genationaliseerd. Welke lessen kunnen we trekken uit het bikkelharde optreden van de Noren, de Zweden en de Finnen?

Adempauze in slag om ASMI
Rechter Huub Willems heeft gesproken: ASMI heeft een maand de tijd gekregen om het eens te worden met zijn belagers, Hermes en Fursa. Als dat niet lukt, heeft de rechter het laatste woord over de beschermingswal die het bedrijf opwierp. Dat kan nog tegenvallen voor ASMI. Nederlandse bedrijven wanen zich veilig achter dijken van peperkoek.

Verder in dit nummer:

â- Sligro ontslaat supermarktbaas Aart Voets
â- Nederlandse vissers worden inktvisjagers
â- Shell trekt zich terug uit een omstreden gasproject in Iran â- Vloeibaar goud: Johnnie Walker wil scoren met exclusief Blue Label â- Corporate Express kiest de vlucht naar voren

Noot voor de pers:
Informatie: Jean Dohmen 06-52037025 - 020 5159852 (secretariaat)

Xavia Nabibaks
chef redactie Fem Business
Radarweg 29
1043 NX Amsterdam
tel: (020) 515 9893
email: xavia.nabibaks@reedbusiness.nl
website: www.fembusiness.nl