Ingezonden persbericht

Combinatie werk en zorg steunt op flexibiliteit

TopBrainstorm initieert onderzoek naar knelpunten en wensen ambitieuze vrouwen

Vrouwen die hogerop willen komen, hechten sterk aan het op eigen wijze inrichten van kinderopvang en persoonlijke dienstverlening. De huidige regelingen laten echter weinig ruimte voor flexibiliteit, waardoor een opvallend groot deel het zelfstandig ondernemerschap verkiest. Dit verkleint vervolgens de kans op een topfunctie. Dit zijn enkele resultaten uit het onderzoek 'Combinatie werk en zorg', dat onderzoeksbureau Brainjuicer in opdracht van TopBrainstorm hield onder hoogopgeleide en ambitieuze vrouwen. Een andere opvallende constatering: door de huidige ontoereikende dienstverlening en zorgregelingen wringen veel vrouwen zich in allerlei bochten om toch tot een bevredigende oplossing te komen. Dit door een beroep te doen op allerlei hulpbronnen, zoals (naschoolse) opvang, de partner en familie of door minder te gaan werken.

'Lappendeken' aan oplossingen

Om zich goed te voelen in werk en gezin, wordt door vrouwen actief gezocht naar een optimaal evenwicht tussen persoonlijke ontwikkeling en zorg voor het thuisfront. Dit is echter niet even gemakkelijk. Door de klassieke 'negen-tot-vijf'-inrichting van kinderopvang en beperkte mogelijkheden voor dienstverlening aan huis is bijvoorbeeld 's avonds langer doorwerken vaak niet mogelijk. 'Op mijn werk heeft men moeite met het feit dat ik op vaste tijden weg moet, ' aldus een respondente van het onderzoek. Dit maakt dat veel vrouwen een eigen 'lappendeken' van oplossingen voor opvang en persoonlijke diensten samenstellen. Ook is dat voor een groot deel van de respondenten een reden om voor een loopbaan als zelfstandige te kiezen. Maar ook deze zelfstandigen lopen tegen problemen op: zij zijn veelal afhankelijk van last-minute opdrachten, terwijl opvang aan een vast aantal dagen is gebonden en met dito kosten.

Knelpunten in dienstverlening

Als het gaat om persoonlijke diensten, ervaren de respondenten vooral de kosten en de administratieve rompslomp als knelpunt. Het gaat daarbij om diensten als hulp in de huishouding, klussen en boodschappen halen. Meer dan de helft van de respondenten die hiervan gebruikmaakt (48%), vindt het lastig een oplossing te vinden die in de dagelijkse planning past. Vanwege de flexibiliteit en beperkte beschikbaarheid in het reguliere circuit maken veel van deze vrouwen gebruik van zwart werk. 'Er is geen kundige witte hulp beschikbaar voor mijn gezin,' aldus een respondent. Opvallend is de relatieve onbekendheid met regelingen die juist voor deze vrouwen relevant zijn. Zo is maar 9% van de ondervraagde respondenten op de hoogte van de regeling 'Dienstverlening aan huis'. Slechts een kleine 2% geeft aan hiervan gebruik te maken. En dat terwijl de doelgroep aangeeft behoefte te hebben aan een simpele en toegankelijke manier om zwart werk wit te maken. Meer bekendheid met deze en andere regelingen kan bijdragen aan een toename van het aantal beschikbare 'witte' krachten.

Initiatief TopBrainstorm

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van TopBrainstorm. Dit platform heeft de afgelopen maanden gewerkt aan het Charter Talent naar de Top. Doel is om door een integrale aanpak vrouwelijk talent naar de top te laten doorstromen en daar te behouden. Directe aanleiding voor het onderzoek is de ondervinding dat een belangrijke belemmering op weg naar de top de combinatie werken-zorg is. Onderzoeksbureau Brainjuicer ondervroeg daarom een relevante groep van 140 hoogopgeleide vrouwen, om inzicht te verkrijgen in concrete belemmeringen en wensen. Op basis hiervan worden oplossingen en verbetersuggesties uitgewerkt. Deze worden op 28 mei in een advies gepresenteerd, tijdens de presentatie door TopBrainstorm van het Charter Talent naar de Top.