Persbericht

Citrix breidt Citrix Delivery Center uit
~ repeaters en receivers toegevoegd aan productfamilie ~

Vianen, 22 mei 2008 ­ Citrix Systems (Nasdaq: CTXS), wereldwijd marktleider op het gebied van application delivery infrastructure, heeft zijn Citrix Delivery Center(TM) productfamilie uitgebreid. Tijdens Synergy 2008, het evenement dat virtualisatie, netwerken en application delivery bij elkaar brengt, zijn drie belangrijke aanvullingen geïntroduceerd. De nieuwe producten vinden hun oorsprong in de wereld van digitale media. Hier zorgen geoptimaliseerde netwerken ervoor dat abonnees vanaf een willekeurige locatie snel toegang hebben tot on-demand content. Dankzij de nieuwe 'repeaters' en 'receivers' van Citrix zijn IT-afdelingen in staat eenzelfde service te leveren bij het beschikbaar maken van desktops en applicaties aan eindgebruikers over de gehele wereld.

De aanvullingen vergroten de waarde van het Citrix Delivery Center. Met geavanceerde virtualisatie- en netwerktechnologie veranderen klanten hun statische datacenter in een dynamisch delivery center voor de beste prestaties, beveiliging, kostenbesparingen en flexibiliteit.

De nieuwe Citrix Branch Repeater(TM) is een eenvoudig te gebruiken appliance die wordt ingezet tussen het datacenter en een nevenkantoor. Het product versterkt en verzendt applicaties naar nevenkantoren op een manier die vergelijkbaar is met digitale televisie repeaters die mediasignalen verzenden naar huizen in een bepaald gebied. Verder zijn er de nieuwe Citrix Desktop Receiver(TM) en Citrix App Receiver(TM). Deze lichtgewicht software clients draaien bij de eindgebruiker en verzorgen de ontvangst en inzet van gecentraliseerde desktops en applicaties met een ongeëvenaarde gebruikerservaring. De architectuur van de twee receivers ondersteunt plug-ins van bestaande Citrix-systemen en derde partijen.

Gecombineerd met de rest van de Citrix Delivery Center-productfamilie voorzien de drie nieuwe componenten in een end-to-end application delivery infrastructure die in schril contrast staat met het traditionele distributed computing model. In plaats van het verplicht installeren en beheren van applicaties op iedere losse desktop geeft Citrix Delivery Center organisaties de mogelijkheid applicaties en desktops te centraliseren. Vanuit het hoofdkantoor worden deze vervolgens efficiënt en on-demand beschikbaar gesteld aan gebruikers op een willekeurige locatie. Deze aanpak zorgt voor drastische kostenbesparingen en verbetert bovendien de beveiliging en ervaring van de eindgebruiker.

"Met Citrix Delivery Center voert Citrix zijn application delivery strategy uit", zegt Mark Bowker, analist bij Enterprise Strategy Group. "De end-to-end architecturale aanpak van virtualisatie en de adoptie van het service delivery model stellen IT-afdelingen in staat om hun service levels te verbeteren. Citrix Delivery Center omvat endpoints, servers in het data center en het netwerk en maakt daarvan een gezamenlijk raamwerk dat snel reageert op veranderingen en workload. Met deze opties kunnen organisaties een dynamisch delivery center inrichten en hun virtualisatiestrategie aanpassen aan de fysieke mogelijkheden, locaties, beveiligingseisen en operationele doelstellingen."

Citrix Desktop Receiver verbetert gebruik virtuele desktops
Citrix Desktop Receiver is een lichtgewicht software client speciaal ontworpen voor gebruik met Citrix XenDesktop(TM) (zie apart persbericht). De oplossing geeft kantoormedewerkers toegang tot hun desktops vanaf iedere locatie op een snelle, eenvoudige en veilige manier. Naast volledige beveiliging en maximale bandbreedte-efficiëntie voor desktops die toegankelijk zijn over het netwerk, biedt Desktop Receiver een vernieuwende Instant-On-technologie waardoor virtuele desktops supersnel opstarten. Dit kost slechts een fractie van de tijd die een traditioneel geïnstalleerde PC nodig heeft. Verder bevat Desktop Receiver 'high-speed virtual delivery technology' waardoor het dagelijks gebruik gelijk is aan de ervaring met een lokaal geïnstalleerde desktop. De afstand van de eindgebruiker tot het datacenter waar de virtuele desktop feitelijk draait is hierbij niet van belang.

Er zijn drie belangrijke manieren waarop Desktop Receiver wordt ingezet binnen een normale organisatie. In het meest gebruikelijke scenario wordt de software geïnstalleerd en meegeleverd bij een nieuwe groep producten, de 'desktop appliances'. Deze zijn volledig geoptimaliseerd voor virtuele desktops en worden als onderdeel van een compleet desktop vernieuwingsprogramma aangeschaft door klanten van grote hardware-aanbieders. IT-organisaties die overstappen op een virtueel model kunnen Desktop Receiver ook installeren op oudere PC's, zodat deze in staat zijn virtuele desktops in te zetten die draaien op high-performance servers in het datacenter. Tot slot kunnen eindgebruikers Desktop Receiver zelf downloaden en installeren op hun thuiscomputer om vanaf daar veilige toegang te krijgen tot de virtuele bedrijfsdesktop. Dit is vergelijkbaar met het downloaden van Adobe Acrobat Reader of Flash om toegang te krijgen tot PDF-bestanden of Flash-enabled websites.

Citrix App Receiver verbetert beschikbaarheid van alle applicaties voor alle gebruikers
Citrix App Receiver is een lichtgewicht software client die automatisch update en die is ontworpen om nauw samen te werken met Citrix XenApp(TM) en Citrix NetScaler®. De software biedt gebruikers snel, gemakkelijk en veilig toegang tot iedere applicatie vanaf een willekeurige locatie. Het voorziet in een uitbreidbaar raamwerk met plug-ins die speciaal ontworpen zijn om te communiceren met de belangrijkste onderdelen van de Citrix Delivery Center productfamilie. Dit verbetert de prestaties, beveiliging, monitoring en eindgebruikerservaring.

Bestaande Citrix software clients worden herontworpen als service-gecontroleerde plug-ins die aansluiten bij App Receiver. Vanwege de flexibele architectuur zijn ook derde partijen in staat om plug-ins voor App Receiver te ontwikkelen. Zo worden ook andere onderdelen van het end-to-end delivery proces verbeterd zonder de desktops te vervuilen met extra software clients. App Receiver is transparant voor eindgebruikers en zorgt voor een drastische vereenvoudiging van het application delivery proces voor IT-beheerders. Zij krijgen één enkel, gemakkelijk te beheren client footprint per desktop.

"Het omvormen van datacenters in delivery centers vraagt om een end-to-end-aanpak van application delivery die zich uitbreidt tot de computer van de eindgebruiker", aldus Wes Wasson, senior vice president en chief marketing officer, Citrix Systems. "Door repeaters en receivers toe te voegen aan de Citrix Delivery Center productfamilie zet Citrix de volgende logische stap om van applicatie en desktop delivery daadwerkelijk een on-demand service te maken voor miljoenen gebruikers wereldwijd."

Alles komt samen
Met de nieuwe toevoegingen biedt de Citrix Delivery Center productfamilie vier verschillende componenten die worden ingezet tussen applicaties en desktops in het datacenter, en eindgebruikers op een willekeurige locatie: controllers, gateways, repeaters en receivers. Citrix Delivery Center bevat verder hulpmiddelen die de communicatie tussen deze componenten en systemen van derde partijen stroomlijnen. Elk van deze componenten speelt een belangrijke rol in het creëren van een veilige, efficiënte en op de business gerichte IT-omgeving.

- Controllers: De Citrix Delivery Center productfamilie begint met vier 'delivery controllers' waarmee klanten applicaties en desktops centraliseren in het datacenter en deze vervolgens over het netwerk beschikbaar stellen aan eindgebruikers:
- XenDesktop ­ virtualiseert en levert Windows desktops
- XenApp ­ virtualiseert en levert Windows applicaties
- XenServer ­ virtualiseert en levert applicatie workload op servers
- NetScaler ­ optimaliseert en levert webapplicaties

- Gateways: Citrix Acces Gateway(TM) bevindt zich aan de rand van het bedrijfsnetwerk en geeft beveiligde toegang tot applicaties aan geautoriseerde gebruikers.

- Repeaters: Citrix Branch Repeater brengt application delivery dichterbij medewerkers op een nevenkantoor, zorgt voor een consolidatieslag op dienstengebied en versnelt applicatieverkeer over het wide area network.

- Receivers: Citrix Desktop Receiver en Citrix App Receiver verbeteren de prestaties, beveiliging en eindgebruikerervaring van desktops en applicaties die beschikbaar worden gesteld aan eindgebruikers.

- Orchestration: Citrix Workflow Studio stroomlijnt de communicatie door het gehele Citrix Delivery Center. Dit gebeurt door commando's van bijna ieder product om te vormen tot een grafisch object om die vervolgens eenvoudig met elkaar te verbinden op een visueel workflow canvas. Beheerders zijn op die manier in staat om eerder losgekoppelde processen gemakkelijk te integreren met producten van Citrix en derde partijen. Op die manier wordt één samenhangend systeem gecreëerd.

Beschikbaarheid
Citrix Desktop Receiver is vanaf vandaag gratis te downloaden en wordt geleverd met Citrix XenDesktop en Citrix Ready desktop appliances. Citrix App Receiver is vanaf de tweede helft van 2008 gratis te downloaden.

Noot voor de pers: