Ingezonden persbericht

Persbericht

Fototentoonstelling Varkens: je ziet ze niet, maar ze zijn er wel geopend. Drie weken lang varkens bij de Amsterdamse Stopera!

Vandaag werd de fototentoonstelling van Varkens in Nood door Karen van Holst Pellekaan, Yvonne Kroonenberg en Mensje van Keulen geopend. Een heus feestvarken knipte met een levensgrote schaar een groot roze lint door. De fototentoonstelling laat het publiek zien wat voor intelligente en sympathieke dieren varkens zijn, maar ook hoe ze in Nederland met miljoenen misbruikt worden om zo goedkoop mogelijk vlees te produceren.

Quotes ter gelegenheid van de opening:

Karen van Holst Pellekaan: Een varken is niet dom en vies, maar slim, nieuwsgierig en zindelijk en zeker geen product dat je in een hok of in cellofaan kunt proppen.

Mensje van Keulen: Zolang mensen niet begrijpen dat dieren lijden, schort er iets aan.

Yvonne Kroonenberg: Niet alleen vegetariërs hebben grote bezwaren tegen de wrede behandeling van dieren. Het doet iedereen verdriet. Daarom willen we ons inspannen om het leven dat voorafgaat aan een karbonade te verbeteren. Ik zou al heel blij zijn als wij er samen voor kunnen zorgen dat varkens niet langer naar Italië worden vervoerd, alleen maar om daar geslacht te worden. Ik wil dat de reis naar een abattoir nooit langer duurt dan één uur. Dat we in de wei niet alleen schapen zien, maar ook koeien met kalveren en varkens. Varkens dartelen, wist u dat?

NVV-voozitter Wyno Zwanenburg van de vereniging van varkensboeren: De fototentoonstelling zal vast een gedateerd beeld laten zien. Ze hebben continu dezelfde boodschap. Het is stemmingmakerij voor de grachtengordel. De gemiddelde burger komt daar niet . Ik maak me er geen zorgen over.

Het Parool: Kinderen voelen zich vaak bekocht als ze weten waar het vlees op hun bord vandaan komt.

Foto's en beeldmateriaal van de opening en de tentoonstelling zijn te downloaden op pers.varkensinnood.nl. (Het beeldmateriaal vanaf 16.00 uur) De foto's en het beeldmateriaal zijn vrij te gebruiken, maar naamsvermelding Varkens in Nood is verplicht.

De tentoonstelling staat tm 12 juni bij de ingang van de Opera en van 1 augustus tot 26 augustus op het Museumplein te Amsterdam.



Ingezonden persbericht