Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

WSPA voorspelt rampscenario voor bevolking als gevolg van massale sterfte onder dieren

48 Miljoen dieren dood in Myanmar

Den Haag, 22 mei 2008 - Volgens een schatting van World Society for the Protection of Animals (WSPA), zijn ruim 48 miljoen dieren het slachtoffer geworden van de cycloon in Myanmar. Een aantal dat even groot is als de gehele bevolking van het voormalige Birma. Als gevolg van de sterfte onder miljoenen buffels, koeien, varkens en kippen voorspelt WSPA een rampscenario voor de toekomst van de bewoners die voornamelijk afhankelijk zijn van de landbouw.

De schatting van WSPA is gebaseerd op cijfers van de VN en de regering van Myanmar. 70% Van de werkzame bevolking in Myanmar is werkzaam in de landbouw. De economie bestaat voor 53% uit agricultuur en 17,5 % van het bruto nationaal product wordt vertegenwoordigd door de veestapel. Vier miljoen buffels en koeien die nodig zijn om de rijstvelden te ploegen zijn gestorven. Op termijn zullen alleen daardoor al ernstige voedseltekorten ontstaan. Sandra Albers, directeur WSPA: "Vanwege haar afhankelijkheid van de dieren, maar ook door de infecties en ziekten die zich nu in snel tempo verspreiden onder de overlevende dieren, wordt de bevolking van Myanmar opnieuw getroffen door een ramp."

Eerste prioriteit voor WSPA is het bieden van noodhulp. Deze hulp bestaat onder meer uit het aanvoeren van noodvoer en snel groeiend gras voor de boeren en het opzetten van tijdelijke opvangplekken om verdere verspreiding van ziektes onder dieren te voorkomen. Een WSPA - noodhulp team staat klaar aan de grens van Myanmar om het land binnen te gaan zodra zij daarvoor toestemming krijgt van de regering. Als officieel adviseur van de VN heeft WSPA inmiddels wel toestemming gekregen om voedsel aan te leveren en de Food and Agriculture Organisation (FAO) te helpen bij het analyseren van de omvang van de problematiek en hen te adviseren over de benodigde maatregelen.

Over WSPA
WSPA is de grootste netwerkorganisatie voor dierenwelzijn in de wereld. Wereldwijd zijn 889 organisaties in 153 landen aangesloten bij WSPA. Als vertegenwoordiger van deze organisaties is WSPA officieel adviseur van de Verenigde Naties en de Raad van Europa. Met veldwerk, campagnes, voorlichting, training en gerechtelijke procedures streeft WSPA naar een wereld waarin het welzijn van dieren telt en waarin wreedheid jegens dieren niet bestaat. WSPA is in Nederland 13 jaar actief en heeft 70.000 donateurs. In samenwerking met haar lidorganisaties richt WSPA Nederland zich op verbetering van dierenwelzijn op nationaal en internationaal niveau door voorlichting, educatie, campagnes en lobbywerkzaamheden. Zie voor meer informatie www.wspa.nl