B EN W BERICHTEN 2008 - 20 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 20 mei

Burgemeester


* (20-05) Het college gaat akkoord met de reizen die burgemeester Ivo Opstelten dit jaar zal maken naar Brussel. De burgemeester neemt deel aan vergaderingen van het Comité van de Regio's en voert in Brussel en Straatsburg gesprekken met vertegenwoordigers uit de Europese Instellingen.


* (20-05) Het college heeft kennisgenomen van het reisverslag van het werkbezoek dat burgemeester Ivo Opstelten van 3 tot en met 7 februari 2008 heeft afgelegd aan Marokko.


* (20-05) Het college verwerpt het beeld dat de ombudsman in zijn jaarverslag 2007 geeft over het rechtstatelijk handelen van de interventieteams van de gemeente. De Rotterdamse veiligheidsaanpak is niet alleen in overeenstemming met formele regels en jurisprudentie, maar ook met fatsoensnormen die in de relatie tussen overheid en burger gelden. De ombudsman schetst een ongenuanceerd beeld over de uitvoering van de toezeggingen die gedaan zijn bij de vaststelling vorig jaar van het protocol 'stedelijke en deelgemeentelijke interventieteams Rotterdam'. Het college vindt dat met de toon en inhoud van dit jaarverslag de verhouding met de ombudsman - als het gaat om de aanpak van grootstedelijke problemen - minder productief is geworden. De manier waarop de ombudsman de klachten oppakt en de gemeente daarop aanspreekt is - ongewijzigd - constructief. Het college pleit een begrenzing van de werkzaamheden van de ombudsman na op het terrein van het integriteitsbeleid. Het College heeft een brief aan de Gemeenteraad gestuurd met de reactie op het Jaarverslag van de Ombudsman. Het Jaarverslag 2007 Gemeentelijke Ombudsman wordt samen met het Jaarverslag Algemene Bezwaarcommissie 2007 in de Commissie BVM van 29 mei aanstaande behandeld.


* (20-05) Het college heeft kennisgenomen van het jaarverslag van de Algemene Bezwaarschriftencommissie over het jaar 2007.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs


* (20-05) Het college heeft kennisgenomen van het verslag van het werkbezoek van de wethouder jeugd, gezin en onderwijs aan Shanghai, van 29 maart t/m 4 april. De wethouder bracht een bezoek aan Shanghai met een delegatie van de dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving en vertegenwoordigers van het voortgezet onderwijs, ROC Zadkine en de hogescholen Rotterdam en InHolland. De wethouder sprak met partners op onderwijsterrein, opende een conferentie over beroepsonderwijs en arbeidsmarkt en ontmoette zijn collega in Shanghai.

Wethouder Economie, Haven en Milieu


* (20-05) Het college heeft het Werkplan 2008 van de DCMR Milieudienst Rijnmond vastgesteld. In dit werkplan staan de werkzaamheden beschreven die de DCMR in 2008 uitvoert voor de gemeente Rotterdam en de Rotterdamse deelgemeenten.


* (20-05) Op 30 mei brengt het college een werkbezoek aan Hamburg. Voor de ontwikkeling van Stadshavens wil het college kennis en ervaring op doen bij de stad Hamburg die, voortbouwend op het succes van de ontwikkeling van Hafencity, een veel groter gebied in en rond de Hamburgse haven wil gaan benutten voor intensivering van havenactiviteiten, woningbouw en voor nieuwe economische activiteiten. De Gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam N.V. zetten de komende jaren een ambitieus programma in gang om de Stadshavens van Rotterdam een nieuwe invulling te geven. Belangrijke doelstellingen zijn versterking van de economische structuur van haven en stad én het creëren van aantrekkelijke en hoogwaardige woon- en werkmilieus. Tijdens het bezoek aan Hamburg laat het college zich informeren over hoe cultuur, onderwijs en innovatie een rol kunnen spelen bij de herontwikkeling van (voormalige) havengebieden.

Wethouder Participatie en Cultuur


* (20-05) Het college doet de gemeenteraad de aanbeveling om de dorpskern van Hillegersberg, de Bergse Voorplas en de Bergse Achterplas niet aan te wijzen als beschermd rijks- of gemeentelijk stadsgezicht. In plaats daarvan beveelt het college de raad aan om een gedetailleerd bestemmingsplan vast te stellen en dit te combineren met een beeldkwaliteitsplan dat in de Koepelnota Welstand is opgenomen.


* (20-05) Het college van B en W heeft de tussenevaluatie van het proefjaar 2007 RotterdamIdee vastgesteld. De doelstellingen van RotterdamIdee voor 2007 zijn gehaald, in aantallen en in betekenis voor de stad. Op de website www.rotterdamidee.nl kunnen burgers ideeën plaatsen die bijdragen aan meer binding tussen Rotterdammers, verbetering van taal en onderwijs, zorg voor elkaar, betere opleiding, kansen op werk en bestrijding armoede. In februari 2007 heeft het college de doelstelling voor proefjaar 2007 vastgesteld op 100 beloonde ideeën. Met éénderde van de concrete ideeën (197) is actie ondernomen: 63 ideeën zijn door 1 of meerdere partijen geadopteerd, 36 ideeën hebben een startpremie gekregen en 98 ideeën zijn én geadopteerd én hebben een startpremie gekregen.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (20-05) Het college heeft de eerste bestuursrapportage 2008 opgesteld. In deze rapportage wordt per beleidsveld verslag gedaan van de uitvoering van de begroting 2008 en van de financiële stand van zaken van het eerste kwartaal 2008. Tevens is daarbij opgenomen de eerste rapportage over de collegedoelstellingen.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijk Opvang


* (20-05) Het college van B en W heeft de focus voor het uitvoeringsprogramma Gezond in de Stad 2009 vastgesteld. Het programma bevat maatregelen op het gebied van de publieke gezondheidszorg. De focus ligt op Werk en armoedebeleid, Gezonde lucht, Gezonde jeugd en Gezonde volwassenen.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (20-05) Het college heeft het bezwaarschrift op een afwijzing van een schadevergoedingsverzoek ongegrond verklaard. Het gaat om een verzoek om planschadevergoeding van de heer J. van den Berg wegens het bouwproject voor vijf woningen aan de Prins Mauritsweg te Hoek van Holland.

2. (20-05) Het college heeft besloten de aanvraag voor een planschadevergoeding van de eigenaren van een pand aan de Isaac van Hoornbeeklaan toe te kennen. De aanvraag is ingediend wegens verleende verleende bouwvergunning voor vier woongebouwen en een parkeergarage in de hoek van de kruising Johan de Wittlaan en Straatweg.

3. (20-05) Het college heeft het voorontwerpbestemmingsplan "Hillesluis" vrijgegeven voor overleg met de betrokken instanties. In het plan wordt de ontwikkeling van een aantal locaties mogelijk gemaakt: locatie Riederpoort, parkeergarage De Strip, Beijerkop-Oost, Wielslag, Groningerstraat en de Beukelaar.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (20-05) Het college heeft het mandaat aan SenterNovem voor het verlenen van ontheffingen van de milieuzone kernwinkelgebied Rotterdam, gewijzigd. Deze wijziging is nodig omdat het mandaat verwees naar een oude versie van de 'Beleidsregels ontheffingen milieuzone Rotterdam' van 28 januari 2008. Juni 2008 komt er een nieuwe versie van deze beleidsregels. Het Integraal mandaat- en volmachtbesluit is hieraan aangepast.

2. (20-05) Het college van B en W heeft de Arbeidsovereenkomstenverordening 2002 gewijzigd. Met deze wijziging is nu formeel vastgelegd dat medewerkers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet mogen worden achtergesteld bij medewerkers met een vaste arbeidsovereenkomst.

3. (20-05) Het college van burgemeester en wethouders heeft het Ambtenarenreglement gewijzigd, als uitwerking van de CAO gemeenten 2007-2009. De wijzigingen hebben betrekking op de vereenvoudiging van de regeling om de formele arbeidsduur van een voltijder uit te breiden naar 40 uur per week en een aanpassing van de regels over de loondoorbetaling bij ziekte.

4. (20-05) Het college heeft de CAO-afspraken over de verhoging tegemoetkoming ziektekosten en de wijziging van het tijdstip van uitbetalen van de levensloopbijdrage vastgelegd in de regelgeving. Het betreft wijzigingen van het Ambtenarenreglement en het Besluit Levensloopregeling.

5. Het college heeft de bezwaarschriften betreffende het invoeren van betaald parkeren rondom de Erasmus Universiteit niet-ontvankelijk verklaard.

6. (20-05) Het college van B en W heeft het Uitvoeringsbesluit parkeren Rotterdam 2008 gewijzigd om parkeermogelijkheden te kunnen bieden aan honorair consuls en aan vaste gebruikers van ligplaatsen in de Veerhaven en de Entrepothaven.

7. (20-05) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een parkeergarage Strip Hillesluis met 200 parkeerplaatsen te bouwen aan de Colosseumweg. De parkeergarage is nodig voor de (toekomstige) bewoners van Hillesluis, de bezoekers van de Essalam Moskee en de bezoekers van de winkelketen die Celestian naast de parkeergarage bouwt. De werkzaamheden starten naar verwachting in september 2008, de bouwtijd bedraagt een jaar. Het college vraagt de raad om het benodigde krediet beschikbaar te stellen.

Schriftelijke vragen

(20-05) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

· C.G.J. Verbrugge (PvdA) over personeelstekort haven en scheepvaart.

· L.C. bruijn (PvdA) over overlast werkzaamheden Lage Erfbrug.

· R.A. Motta (PvdA) over het rookverbod in de horeca.

· H.C. van Schaik (Leefbaar Rotterdam) over overlast op de Jan Evertsenplaats.

· T. Harreman (PvdA) en D. Hoogland (PvdA) over Voortgang huisvesting statushouders.

· T. Harreman (PvdA) over bewoning van woningen bestemd voor sloop.

· H.C. van Schaik (Leefbaar Rotterdam) over jongeren op de Lijnbaan.

Noot voor de pers:

Website: www.stadhuis.rotterdam.nl

E-mail: communicatie.bestuursdienst@bsd.rotterdam.nl

Fax: (010) 417 21 54

Telefoon: (010) 417 29 18