Provincie Antwerpen

22 mei 2008

Deputatie weigert plasmaoven in Mol-Donk

Milieuvergunning voor vergassing van hout- en restafval wordt niet toegekend

----------
Vandaag besprak de deputatie van de provincie Antwerpen de milieuvergunningsaanvraag van de nv Applied Plasma Technologies (APT). De deputatie besloot de vergunning niet te verlenen omdat het dossier onvoldoende garanties biedt op het vlak van schadelijke emissies. De belangrijkste reden om de vergunning te weigeren, zit echter in het massale buurtprotest.

APT diende eind vorig jaar een aanvraag in om een milieuvergunning te verkrijgen voor een plasmaoven op de site van Verlipack in Mol-Donk. De firma wil naar eigen zeggen hernieuwbare energie produceren op een economisch rendabele en ecologisch verantwoorde manier. De plasmaoven zou niet te recycleren hout- en restafval vergassen bij een zeer hoge temperatuur waardoor een gasvormig brandstofmengsel ontstaat. Met dit mengsel kan dan biodiesel en elektriciteit gemaakt worden. Het zou gaan om een uniek proefproject in Europa.

De deputatie twijfelt echter of het pilootproject voldoende wetenschappelijke garanties kan bieden op het vlak van schadelijke emissies. Aangezien het om een nieuw type installatie gaat, bestaat er geen betrouwbare informatie omtrent deze uitstoot.
Gedeputeerde voor Milieu, Jos Geuens: "APT kan niet objectief aantonen dat de emissies ruim onder de Vlarem-norm zullen blijven. We moeten enkel uitgaan van de beloftes van de exploitant. Op die basis is het niet wenselijk dat men aan het experimenteren gaat met dit soort installaties. Indien we de plasmaoven toch zouden vergunnen en daarna zou blijken dat, ondanks de beloftes van de uitbater, niet aan de normen wordt voldaan, dan kan er reeds onherstelbare schade aan mens en milieu zijn toegebracht. En dat willen we absoluut vermijden."

Buurtprotest

De onduidelijke emissies van APT zijn echter niet de enige reden voor de deputatie om de vergunning te weigeren. Ook de verzuchtingen van de buurt speelden een bepalende rol. APT wil de plasmaoven namelijk realiseren op een terrein grenzend aan de woonzone van Mol-Donk. Een buurt die al jaren moet optornen tegen de vervuilende industrie.

"Tijdens het openbaar onderzoek werden maar liefst 617 bezwaren ingediend én een petitie met bijna 300 handtekeningen. Dat kan je niet zomaar naast je neerleggen," zegt Geuens, "Je mag niet vergeten dat de omgeving daar nog steeds niet volledig gesaneerd is, denk maar aan de Balmatt-site. En net nu de vervuilende industrie stilaan uit de buurt van de woningen begon weg te trekken, wordt men dan alweer geconfronteerd met een nieuwe aanvraag die heel wat onzekerheid met zich meebrengt. Ik begrijp dan ook heel goed dat men in Mol-Donk stilaan genoeg heeft van al die vervuilende industrieën."

De wijk Mol-Donk en het plaatselijke schooltje liggen op zo'n 100 meter van de plek waar APT de plasmaoven wil bouwen. De deputatie is van oordeel dat in de buurt van een woonzone enkel industriële activiteiten kunnen ingepland worden, wanneer een voldoende efficiënte bufferzone voorzien is. Op de Verlipack-site is zo'n buffer niet mogelijk.

Gedeputeerde Geuens: "Wij zijn er van overtuigd dat niet alles ten koste mag gaan van de woon- en leefkwaliteit van een buurt én zeker niet ten koste van de veiligheid van zoveel omwonenden. APT hoort eerder thuis op een bedrijventerrein waar reeds industriële activiteit is en dat niet vlak naast een woonkern ligt. Wij kunnen dan ook niet anders dan concluderen dat de plasmaoven niet verenigbaar is met de omgeving."

Tweede weigering

In Bertrix (provincie Luxemburg) diende APT eerder ook al een milieuvergunningsaanvraag in voor de realisatie van een plasmaoven. Maar ook daar werd de aanvraag onder meer geweigerd omwille van het massale protest uit de buurt. Bevoegd minister André Antoine kon in hoger beroep niet voorbij aan het plaatselijke actiecomité dat een petitie met 4.000 handtekeningen overhandigde tegen de komst van de oven.

Noot voor de pers:
Verantwoordelijke gedeputeerde:
Jos Geuens, sp.a
tel. 03 240 52 55