Ingezonden persbericht


Persbericht

Confronterende fototentoonstelling in hartje Amsterdam over de 10 miljoen varkens in Nederland

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel

Op donderdag 22 mei aanstaande om 12.00 uur wordt op het plein voor de Opera in Amsterdam de fototentoonstelling met manshoge, confronterende foto's van varkens geopend. Tienduizenden passanten kunnen vanaf dat moment op de grote displays zien wat voor vriendelijke en intelligente dieren varkens zijn en hoe we ze misbruiken om maar zo goedkoop mogelijk vlees te kunnen produceren.

De foto's zijn afkomstig van bekende en onbekende persfotografen en werden samen in met de gerenommeerde fotograaf Willem Diepraam geselecteerd. Prominenten als oud-politicus Jan Terlouw en Adriaan van Dis hebben zich achter dit initiatief geschaard. Het Rotterdamse ontwerpbureau Boerenjongens heeft de vormgeving voor zijn rekening genomen.

Er zijn zowel foto's van varkens als productiedier te zien als van gelukkige varkens in hun natuurlijke omgeving. Ze geven een verontrustend inzicht hoe miljoenen intelligente varkens in de Nederlandse stallen gehouden worden. En dat staat in schril contrast met de foto's van varkens in natuurlijke omstandigheden; varkens die gezellig met zijn allen een modderbad nemen of een zeug met haar biggen in het stro.

Hans Baaij, directeur Stichting Varkens in Nood: "Veel mensen hebben nog altijd een romantisch beeld van de boerderij, maar de realiteit is anders en vaak bedroevend. Wat veel mensen ook niet weten, is dat Nederland naar verhouding de grootste vee-industrie ter wereld heeft. Nederland is - na de Verenigde Staten - de grootste exporteur van levende dieren ter wereld. De massaproductie steunt op de gedachte dat varkens productiemiddelen zijn die optimaal benut kunnen worden en geen individuen die recht hebben op een fatsoenlijk leven."

Opening fototentoonstelling
De foto's worden, in het bijzijn van dierenvrienden als Karen van Holst Pellekaan, Yvonne Kroonenberg en Mensje van Keulen, op donderdag 22 mei om 12.00 uur op het plein bij de ingang van de Opera met het doorknippen van een reusachtig roze lint onthuld.

De tentoonstelling is gratis. Vrijwilligers van Varkens in Nood zijn aanwezig voor het verstrekken van informatie. Later in de zomer verhuist de fototentoonstelling naar het Museumplein en staat ook daar drie weken. In totaal dus zes weken aandacht voor varkens in hartje Amsterdam!

Stopera: 22 mei t/m 12 juni 2008
Museumplein: 1 augustus t/m 26 augustus 2008



Ingezonden persbericht