Festival a/d Werf opent met dansende bijen en marionetten


Tiendaags festival prikkelt de zintuigen

UTRECHT, 20080306 -- Donderdag 22 mei geven tienduizenden bijen het officiële startsein voor het 23ste Festival a/d Werf. De Parijse kunstenaar Olivier Darné plaats bijenkorven in verschillende Utrechtse wijken en verzamelt tien dagen lang hun betonhoning. Door de diversiteit van het groen in de stad zal de honing anders en beter smaken dan op het platteland. De bijen staan symbool voor de culturele diversiteit in de stad. In het centrale ontmoetingshuis De Zoete Inval op de Mariaplaats kan iedereen komen genieten van debatten en stadsdiners, bereid door chef-kok Roy Wiggers van het Utrechtse toprestaurant Luce.

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen opent Festival a/d Werf op de Mariaplaats met de presentatie van de honingoogst. Daarna brengt de performancekunstenaar Kris Verdonck zijn nieuwe theatrale installatie I/II/III/IIII in de Stadsschouwburg Utrecht. Vier `identieke' danseressen hangen als marionetten in een grote machine. Samen met hen ontwikkelde Verdonck een choreografie: een solo, een duet, een trio en een pas-de-quatre volgen elkaar op.

Belangrijk programmaonderdeel van het festival is Slow Food - Slow City - Slow Motion. In deze lofzang op de traagheid vragen kunstenaars het publiek stil te staan bij wat er gebeurt in hun omgeving. Maar er is meer: van 22 t/m 31 mei bruist de Utrechtse binnenstad door een veelheid aan voorstellingen die theater, muziek en beeldende kunst bundelen. Vanaf 1 april staat het volledige programma online op www.festivalaandewerf.nl.

Festival a/d Werf presenteert zowel eigen Huis a/d Werf producties als externe producties. Het festival wil bijdragen aan de expertise en ontwikkeling van jonge makers, door hen ervaring op te laten doen binnen grote, internationale voorstellingen met gerenommeerde makers. De 23e editie van Festival a/d Werf, met vijftig producties, op zo'n twintig Utrechtse locaties, vindt plaats van 22 t/m 31 mei.





Huis & Festival a/d Werf