Slow down op Festival a/d Werf


22 t/m 31 mei 2008

UTRECHT, 20080331 -- Slow Food - Slow City - Slow Motion is het programmacluster waarin kunstenaars laten zien hoe waardevol de tijd voor discussie en bezinning over onze omgeving is. Hiermee vervolgt het festival de ingeslagen weg van maatschappelijke betrokkenheid en het tonen van kunst in de openbare ruimte.

Slow Food - Slow City - Slow Motion gaat over de tijd die vliegt en de vooruitgang die grote sprongen maakt. Maar de mens is traag. Daarom is kunst die het festival presenteert ook traag: kunst neemt de tijd en de ruimte. Het vraagt het publiek om verder te kijken en om te ervaren. Publiek debat en educatie zijn belangrijke pijlers in dit programma.

Dries Verhoeven, vorig jaar groots aanwezig met U bevindt zich hier, komt met een nieuwe voorstelling met en over de eerste generatie migranten. Bezoekers horen in een persoonlijke wandeling verhalen die in een ander land zijn ontstaan. Zij krijgen het stille besef dat de vreemdeling ooit een leven achter zich heeft gelaten. De voorstelling is een voorbeeldproject in het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog (2008). Huis en Festival a/d Werf werkt hiervoor samen met de SICA en Kosmopolis.

Slow Food - Slow City - Slow Motion gaat nog een stap verder: het gebruikt het trage moment van het diner om tot de kern te komen. Rode draad door het programma is de internationale coproductie van Olivier Darné, die aan de hand van honing de culturele diversiteit van de stad bezingt. En in Huis a/d Werf worden blindendiners geserveerd, waarin de ogen gesloten zijn en het publiek wordt overgelaten aan proeven, horen en ruiken.

En het festival biedt meer: Roos van Geffen vestigt de aandacht op kijken en bekeken worden en geeft hieraan een geheel nieuwe betekenis, Matthias Mooij maakt een muziekvoorstelling over de verantwoordelijkheid van de gemeenschap, Villa Sonora maakt een tapdansvoorstelling over iemand die wordt buitengesloten uit de gemeenschap. En op de Neude verrijst een installatie van vormgever Theun Mosk.

De 23e editie van Festival a/d Werf, met vijftig producties op zo'n twintig Utrechtse locaties, vindt plaats van 22 t/m 31 mei. Vanaf 1 april is het gehele festivalprogramma te vinden op www.festivalaandewerf.nl en start de online kaartverkoop.





Huis & Festival a/d Werf