Cradle to Cradle


PUSH THE BUTTON

DEN HAAG, 20080519 -- Donderdag 22 mei presenteert het Nederlandse modelabel DutchSpirit tijdens een speciale modeshow tijdens de manifestatie "grondstoffen op waarde geschat" in aanwezigheid van Minister Cramer haar nieuwe collectie jeans. Deze jeans zijn gemaakt van 2 materialen die geheel nieuw zijn in de markt.

De eerste stof (collectie) die getoond wordt, is gemaakt van oude postconsumer spijkerbroeken en restafval van de weverijen. Dit is ingezameld door de verschillende partners, daarna vermalen tot vezels en opnieuw gesponnen en geweven. Hierna is het verwerkt tot een geheel nieuwe jeanslijn. Daarnaast toont DutchSpirit een ander nieuw jeansmateriaal gemaakt van de eucalyptusboom. Deze 100 procent natuurlijke vezel / stof is op dit moment na gebruik geheel composteerbaar en is na 6 maanden geheel opgenomen (afgebroken ) door de natuur. Verdere ontwikkelingen betreffende deze stof zullen ertoe leiden dat ook deze stof geheel recyclebaar zal worden en opnieuw gebruikt zal kunnen worden om nieuwe jeans te maken.
Een onderdeel van deze presentatie "J4J' is mede tot stand gekomen uit een samenwerkingsverband tussen KICI, Frankenhuis&Zoon, Ten Cate Advanced Textiles, DutchSpirit,TNO,Alcon, SenterNovem, en het ministerie, in het kader van de bijeenkomst "Grondstoffen op waarde geschat". Tijdens de bijeenkomst "Grondstoffen op waarde geschat" wordt het project gepresenteerd aan de minister van VROM, mevrouw dr. Jacqueline Cramer. Tevens zijn bij deze gelegenheid de heren Alexander Rinnooy Kan (SER) en Bart Jan Krouwel (Rabobank) aanwezig.


Katoen
Uit onderzoeksresultaten is gebleken dat er gigantische hoeveelheden pesticiden gebruikt worden voor de teelt van katoen. Dit bedraagt 20 % van de gebruikte pesticiden wereldwijd. De teelt van katoen vraagt enorm veel water en er is een enorme hoeveelheid brandstof nodig om de katoen te verwerken. Dit geplaatst naast het feit dat katoenteelt er voor zorgt dat er een verzilting optreedt, maakt duidelijk dat katoen een grote vervuiler van onze planeet is. Vanuit dit probleem is er getracht een oplossing te zoeken om gebruikte jeans (katoen) te hergebruiken en op deze manier een substantiële vermindering te behalen in het gebruik van energie, water en pesticide.
In de bijlage vindt U de cijfers betreffende het gebruik van het telen van gewone katoen, gerecyclede katoen, en het nieuwe jeansmateriaal Tencel wat is ontwikkeld als vervanger van katoen. Deze vervanger van katoen is ontwikkeld i.s.m met de firma Lenzing en is gemaakt van natuurlijke vezel en is in zijn geheel composteerbaar, op dit moment zijn er verdere onderzoeken gaande om deze vezel ook geheel recyclebaar te maken .


Tot slot
Het label DutchSpirit, wat MVO beleid al sinds zijn start hoog in het vaandel heeft, probeert met deze collectie gemaakt van beide materialen de cirkel rond te maken en een sustainable product neer te zetten, een product wat gemaakt is onder goede arbeidsomstandigheden door betaling van eerlijke lonen, waarbij niet alleen gecompenseerd wordt maar waar ook constant gekeken wordt naar trajecten om de CO2-uitstoot te reduceren. Gebruik van natuurlijke
materialen en als laatste stap het invoeren van het cradle to cradle-concept om te komen tot het hergebruik van materialen. Deze keuze maakt DutchSpirit uit de motivatie en het geloof dat hoe klein de bijdrage ook is die zij kunnen leveren aan een verbetering van het leefklimaat, het toch de moeite waard is.





DutchSpirit