Nieuw breedband-zorgproject in Amersfoort


Provincie Utrecht kent ¤ 75.000,- subsidie toe

AMERSFOORT, 20080522 -- Op 15 mei jongstleden kende de Provincie Utrecht bij monde van Gedeputeerde Ekkers ¤ 75.000,- subsidie toe aan het breedbandproject `Arcanum Interactief Consult'. Dit is één van meerdere breedbandprojecten die zijn ontstaan op initiatief van de Stichting BewonersNetwerken Amersfoort. Gezondheidscentrum Arcanum ligt in de Vinex-locatie Vathorst in Amersfoort, waar op grote schaal glasvezelverbindingen naar de woningen zijn en worden gerealiseerd. Het project omvat video-informatie over veel voorkomende aandoeningen verbeterd en interactieve video-consulten met huisartsen (voor patiënten en zorgverleners). Partners in het project zijn internet-provider InterNLnet en zorgorganisatie Amerpoort. Andere betrokken partijen zijn breedbandinnovatiebureau Simpact uit Eindhoven en zorgverzekeraar Agis.

Arcanum Interactief Consult
In eerste instantie wordt het project beperkt tot drie wooncomplexen van Amerpoort waar meervoudig gehandicapte mensen een zelfstandig leven leiden onder begeleiding van verzorgers. Hier is regelmatig behoefte aan kleinere vormen van medische zorg, waarvan wordt verwacht dat deze prima via een beeldverbinding zouden kunnen worden afgehandeld. Daarnaast mogen de verzorgers volgens het medisch protocol pas medicatie toedienen en incidentele zorg verlenen na contact met de huisarts. Ook dit overleg zou heel goed via een videoverbinding kunnen plaatsvinden.

Meerwaarde van breedband
Normaliter moet een bewoner onder begeleiding van een verzorger naar de huisarts worden gebracht; een logistiek proces waar al gauw twee tot drie uur mee gemoeid is. Hierdoor kan de dagbesteding van zo'n client regelmatig geen doorgang vinden en dat heeft een direct negatief effect op de kwaliteit van leven. In de woon-zorglocaties wordt nu een ruimte ingericht waar de patiënt in alle privacy zorgvragen met de huisarts kan bespreken, eventueel onder begeleiding van een verzorger, waardoor het dagelijks proces minimaal wordt verstoord. Een ander voordeel is dat de huisarts als eerstelijns helpdesk kan dienen voor zorgvragen van de verzorgers van de instelling. De interactieve consulten worden verleend door de huisartsen van Gezondheidscentrum Arcanum - waaronder Felix de Wissel, die in het verleden de `tv-dokter' van RTV Utrecht was. Deze heeft in zijn tv-periode zo'n 40 informatiefilmpjes gemaakt over veel voorkomende klachten, die in het kader van dit project ook online beschikbaar worden gemaakt om als vraagbaak te dienen. Dit helpt de bewoners van Vathorst bijvoorbeeld om te bepalen of ze met een klacht wel of niet (al) naar de dokter moeten en wat ze bij een bepaalde aandoening zelf kunnen doen om klachten op te lossen.





Simpact BV