Gemeente houdt voetbalverenigingen Varkenoord aan het lijntje


ROTTERDAM, 20080522 -- Bezorgde voetbalverenigingen vragen aandacht om op korte termijn duidelijkheid te krijgen omtrent de plannen met sportcomplex Varkenoord. Sinds 2006 komen de besturen van DHZ, Hillesluis, Lombardijen, Overmaas en MaasstadTediro op regelmatige basis bij elkaar. Bij deze bijeenkomsten zijn ook regelmatig vertegenwoordigers van de diverse gemeentelijke instanties uitgenodigd om zaken toe te lichten en duidelijkheid te verschaffen. Tot op de dag van vandaag is er nog niets concreets bekend.

Op 7 februari 2006 boog het College van B&W zich over de nota Visie Voetbal Vitaal 2010, een plan van aanpak ter revitalisering en herstructurering van het amateurvoetbal in Rotterdam. De belangrijkste doelstelling in de nota Visie Voetbal Vitaal 2010 is dat sporters, vrijwilligers, verenigingsbesturen en toeschouwers van sport moeten kunnen genieten. Daarnaast is sport belangrijk in het streven naar een gezonde samenleving met gezonde burgers. In het beleid is ook speciale aandacht voor de rol die sport kan hebben bij de opvoeding van opgroeiende kinderen.
De clubs moeten de status `vitale sportvereniging' bereiken door versterking van de bestuurskracht en continuïteit, die hun sport kunnen beoefenen op kwalitatief hoogwaardige complexen. De activiteiten op het gebied van breedtesport worden voortgezet en een actiepunt is het vergroten van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Op 29 januari 2008 hebben de genoemde voetbalverenigingen op Varkenoord een alternatief plan gepresenteerd aan de gemeente (zowel bestuurlijk als ambtelijk). Dit plan liet zien dat met het verschuiven van velden en het aanleggen van kunstgrasvelden, alle verenigingen net zoveel noodzakelijke sportcapaciteit creëren als met de eerder door de sportcluster aangeboden plannen. In het alternatieve plan is plaats voor vijf zelfstandige verenigingen op het sportpark Varkenoord. Na herinrichting van het sportpark is er plaats voor elf volwaardige voetbalvelden en twee grote sportaccommodaties. Voorts kan er direct begonnen worden met de invoering van kunstgrasvelden. Ook is rekening gehouden met aanleg van de benodigde parkeercapaciteit wat de overlast in de wijken zal verminderen.
De gemeente reageerde in eerste instantie positief op het initiatief van de verenigingen maar gaf tevens aan dat zij wil bekijken of dit een mogelijke oplossing is en of die in haar beleidsvisie past. Hierbij is niet gesproken of het gaat om een tijdelijke oplossing of een definitieve oplossing.

De verenigingen hebben hun huiswerk gedaan en weten precies wat er moet gebeuren om de nieuwe inrichting te realiseren. Het is nu zaak dat de politiek duidelijkheid verschaft. Waarom niet het plan van de verenigingen uitvoeren/goedkeuren zodat de politiek alle tijd heeft om na te denken over de verdere invulling van de gebiedsvisie.
Het plan voor de ontwikkeling van sportcomplex Varkenoord is een prima initiatief, dat voldoet aan de doelstellingen van de Visie Voetbal Vitaal 2010. Een nieuw sportcomplex met een forse uitbreiding van de huidige capaciteit, dat in 2010 gereed kan zijn conform nota Visie Voetbal Vitaal 2010!

De gemeente is nu aan zet!





Hans van Leeuwen