Op naar de energieneutrale stad


Regionale klimaatinitiatieven voor minder afhankelijkheid fossiele energie

APELDOORN, 20080422 -- Het Zweedse Kristianstad is binnen Europa een van de koplopers op het gebied van duurzaamheid. Deze gemeente is binnenkort een "fossil fuel free community". Op een bijeenkomst in Apeldoorn op 22 mei 2008 wordt verteld hoe deze stad dit doel bereikt. Ook verschillende Nederlandse steden waaronder Apeldoorn hebben onafhankelijkheid van fossiele energie als doel. Apeldoorn bereikt dit o.a. met een duurzame nieuwbouwwijk, die groene warmte van de rioolwaterzuivering krijgt. Dit project is opgenomen in het EU-programma Concerto.

Ook duurzaamheidsinitiatieven op het platteland worden behandeld. Zo geeft de regio Peel & Maas een presentatie over hun klimaatproject en vertelt Hendrik Jan van Dooren van de Animal Science Group uit Lelystad over de ervaringen in het EU-project Interreg North Sea Bio Energy.
Andere onderwerpen zijn de ontwikkeling van bioports en het regionaal gebruik van groen afval voor energie.
Een excursie naar de duurzame nieuwbouwwijk Zuidbroek en de rioolwaterzuivering met biogasinstallatie is onderdeel van de dag.
De bijeenkomst wordt georganiseerd door de projectgroep Biomassa & WKK, waarvan 75 bedrijven en organisaties lid zijn. Het in Apeldoorn gevestigde Klimaatverbond Nederland, waarvan bijna alle gemeentes en provincies lid zijn, is een van de leden van de projectgroep.