35.116 Nederlandse soorten online op Wereldbiodiversiteitsdag

14/05/2008 17:04

Museum Naturalis

Op Wereldbiodiversiteitsdag (donderdag 22 mei) voltooit minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) met een symbolische handeling het Nederlands Soortenregister. Op de website www.nederlandsesoorten.nl staat dan een compleet overzicht van de Nederlandse biodiversiteit. Bovendien ondertekent Naturalis een convenant met de 'Encyclopedia of Life' (EoL) waarmee het Nederlands Soortenregister op EoL zal worden aangesloten. EoL is een wereldwijd netwerk van websites waarin de biodiversiteit op aarde wordt vastgelegd. Nederland is het eerste land dat aansluit bij deze mondiale encyclopedie.

Samenwerking met vrijwilligersorganisaties

Nederland is het eerste land ter wereld dat een naamlijst van alle nationaal voorkomende meercellige organismen heeft gemaakt en deze online beschikbaar stelt.

In totaal staan 35.116 Nederlandse soorten online, met ruim 80.565 wetenschappelijke namen en 7500 gevalideerde foto's. De site www.nederlandsesoorten.nl is tot stand gekomen op initiatief van Naturalis en het ministerie van LNV. De inhoudelijke informatie komt vooral van Naturalis' partners, met name van specialisten uit een groot aantal vrijwilligersorganisaties. Deze samenwerking levert een rijke bron van informatie op voor beleidsmakers, onderzoekers en natuurliefhebbers.

De komende jaren wordt de website uitgebreid met soortinformatie: verspreidingskaarten, trenddiagrammen, teksten over biologie en bescherming.

Toepassing

Voor beleid, beheer en onderzoek is een juiste naamgeving van soorten essentieel. Zo moet duidelijk zijn welke soorten beschermd zijn. Ook de naam van een plaaginsect moet eenduidig zijn, om over te kunnen gaan op een geschikte bestrijdingsmethode. Het Nederlands Soortenregister biedt daarvoor de taxonomische standaard.

In de toekomst wordt de site aangevuld met toepassingen voor educatie. Zowel Naturalis als het ministerie van LNV vinden het belangrijk dat kinderen enthousiast zijn en blijven over de natuur. Daarom hebben kinderen een actieve rol tijdens het feestelijke programma van 22 mei.

http://www.naturalis.nl