Nederlands Architectuurinstituut
Huis Sonneveld 75 jaar

Lezing/debat/symposium in NAi Rotterdam (Auditorium): 22 mei 2008 20:00

De lezingenavond 'Open huis' vindt plaats in het kader van de jubileumweek 'Huis Sonneveld 75 jaar'. Wessel de Jonge, architect en oprichter van DOCOMOMO, geeft een lezing over het Nieuwe Bouwen in Europa, en Hetty Berens, conservator van Huis Sonneveld, spreekt deze avond over museumwoningen in Nederland.

Het Nieuwe Bouwen
Wessel de Jonge is architect en oprichter van DOCOMOMO, een organisatie die zich richt op de documentatie en het behoud van gebouwen, landschappen en buurten van het Modernisme. In de lezing 'Huis Sonneveld, de museumwoning in internationaal verband' gaat hij in op de ontwikkeling van het Nieuwe Bouwen (vroeg-Modernisme) en de positie van Huis Sonneveld daarbinnen.

De internationale stijl Nieuwe Bouwen is ontstaan in de jaren twintig van de twintigste eeuw en wordt gebruikt voor de moderne architectuur die zich in deze periode in West-Europa tot een belangrijke stroming ontwikkelde. De architectuurstroming leverde onder meer prachtige witte villa's op, zoals het Rietveld-Schröder huis in Utrecht en Huis Sonneveld in Rotterdam. De Jonge gaat in zijn lezing in op de vragen: wat zijn de karakteristieken van deze huizen en welke plaats neemt Huis Sonneveld in binnen dit prachtige bestand van modernistische woonhuizen?

Museumwoning in Nederland
Hetty Berens is conservator van Huis Sonneveld. In haar lezing bespreekt ze het fenomeen van de Museumwoning in Nederland. De museumwoning is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Voor een belangrijk deel kan dit verklaard worden uit de persoonlijke uitstraling van deze huizen. Niet voor niets ontpopte ook Huis Sonneveld zich sinds de opening in 2001 met ca. 25.000 bezoekers per jaar tot een ware publiekstrekker. Berens geeft een overzicht van de verschillende soorten museumwoningen en gaat nader in op het persoonlijke karakter en de woonhuissfeer van Huis Sonneveld en andere museumwoningen.

Sprekers
Wessel de Jonge is architect en specialist op het terrein van het Moderne Bouwen. Hij richtte samen met architect Henket de organisatie DOCOMOMO op, een internationale organisatie die zich inzet voor het documenteren en conserveren van gebouwen, landschappen en stedenbouwkundige ensembles van de Moderne Beweging. De Jonge was o.a. betrokken bij de restauratie van de Van Nelle-fabriek in Rotterdam en Zonnestraal in Hilversum.
Hetty Berens is Coördinator Collectie-onderzoek in het NAi, conservator van Huis Sonneveld en curator van diverse tentoonstellingen in het NAi. Daarnaast is ze auteur van diverse publicaties op het gebied van architectuur.

Waar en wanneer?
NAi Rotterdam, Auditorium
Donderdag 22 mei 2008, 20.00 uur
Toegang: 5 euro (reductie 3 euro)
Reserveren: www.nai.nl/inschrijven