Radboud Universiteit Nijmegen


Internationale erkenning Nijmeegse nachtschadecollectie

Datum bericht: 22 mei 2008

De Nijmeegse plantenverzameling van wilde, niet-knolvormende nachtschaden is opgenomen in een internationaal systeem voor 'toegang en opbrengstdeling' van voedselplanten. Dit is een belangrijke erkenning voor de grootste plantencollectie van niet-knolvormende nachtschaden in de wereld.

Op 29 juni 2005 heeft Nederland het Internationaal Verdrag inzake Plantaardige Genetische Bronnen voor Voedsel en Landbouw geratificeerd. Binnen de kaders van dit verdrag zijn 64 belangrijke voedsel- en voedergewassen geselecteerd om opgenomen te worden in het Multilaterale Systeem van Toegang en Opbrengstdeling. De Nijmeegse plantenverzameling van wilde, niet-knolvormende nachtschaden is nu in het systeem opgenomen. In het verdrag is een aantal bepalingen vastgelegd die in de toekomst het behoud en verantwoord gebruik van de collectie garanderen.

Beheerder van de collectie, Gerard van der Weerden van de afdeling Proeftuin en Kassen van het Institute of Water and Wetland Research, is verheugd over de erkenning. 'Het is van groot belang om de genetische diversiteit van de soort te bewaren omdat veel voedingsgewassen, zoals aardappels, tomaten, aubergines, paprika's en pepers, lid zijn van deze familie. Ook zijn er nachtschades die voor hun medicinale waarde of als siergewas worden gekweekt. Verder is de soort belangrijk voor onderzoek in de biotechnologie, genetische modificaties en genetische analyse.'

Vijftig jaar geleden is begonnen met de opbouw van de collectie, en het verzamelen gaat door tot op de dag van vandaag. In de kassen op het terrein van de B-faculteit worden de planten opgekweekt en zaden bewaard in de genenbank. Deze zaden zijn vervolgens, onder de condities zoals vastgelegd in het verdrag, beschikbaar voor onderzoek, veredeling etc. Er is verder een uitgebreid herbarium en een grote diacollectie. Alle informatie over de collectie is toegankelijk via internet. De collectie speelt een belangrijke rol in diverse aan de Radboud Universiteit lopende onderzoeksprojecten zoals die naar de verwantschap van de Afrikaanse zwarte nachtschades en naar de verspreiding van aardappelziekte.

Samen met de Solanaceaecollectie zijn ook de collecties van het Centrum voor Genetische Bronnen (CGN) in Wageningen en de appelcollecties van de Pomologische Vereniging Noord-Holland en de Stichting Fruithof Frederiksoord in het Multilaterale Systeem van Toegang en Opbrengstdeling opgenomen.