Socialistische Partij

"Meer marktwerking in het OV? Niet doen!"

22-05-2008 * De fractie van de SP is geen voorstander van aanbesteding van het openbaar vervoer, dat zei SP-raadslid Michel Marion gisteren. Hij deed dit in de commissie Beheer en Verkeer bij de bespreking van het Ontwerp Programma van Eisen Openbaar Vervoer. Het opknippen van de aanbesteding vind de SP een slecht idee. Ook pleitte Marion voor een beter personeelsbeleid.

In het voorstel zoals dat er nu ligt wordt gesproken over meer marktwerking. Dit is wat Marion betreft onwenselijk: "Het wetenschappelijk bureau van de SP heeft een onderzoek gedaan naar de gevolgen van de aanbesteding en de conclusie is helder: Het openbaar vervoer is niet beter op geworden. Integendeel, er zijn lijnen geschrapt in dunne bevolkte gebieden en de reizigers hebben slechter dienstregelingen gekregen. Op onderhoud van de bussen is bezuinigd en het personeel is vaak de dupe geworden van bezuinigingen." Het openbaar vervoer moet wat de SP betreft in zijn geheel worden aangeboden. Opknippen gaat ten koste van de kwaliteit van het vervoer en van de arbeidsvoorwaarden.

Marion vindt dat er veel aandacht moet zijn voor het personeelsbeleid. "Dus: goede arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden voor de chauffeurs. Dit ontbreekt echter in het programma. Er zou een aparte wat de SP betreft een aparte BV moeten komen om het personeel in onder te brengen. Zo zijn zij niet afhankelijk zijn van de grillen van de vervoerders en de aanbestedingstermijnen. Door de aanbestedingen zijn chauffeurs vaak niet zeker van hun baan. Ook worden er steeds meer uitzendkrachten ingehuurd. Het oprichten van een personeels BV kan ervoor zorgen dat chauffeurs meer zekerheid krijgen over hun werk."

Zie ook:
* Dossier van Marion
* Dossier Openbaar Vervoer
* SP: geef buschauffeurs zekerheid; PvdA sluit zich bij idee aan
* SP wil onderzoek naar mogelijkheden terugdraaien marktwerking OV
* PvdA trekt steun in; problemen buschauffeurs niet opgelost