Persbericht "De Bestemming"

21/04/2008 15:59

Van Helden en Partners

Het Brabantse landschap kent veel plaatsen van reflectie, stammend uit verschillende perioden in de geschiedenis en uit uiteenlopende religies en levensbeschouwingen. Ze vormen voor heel wat mensen de aanleiding om de fiets te pakken en rond te dwalen langs kapelletjes, kerken, synagogen en moskeeën, grafheuvels, begraafplaatsen en door, tot nadenken stemmende, landschappen.

Hoewel het katholieke karakter hierbij in Brabant natuurlijk overheerst, kiezen we in het project 'De Bestemming' bewust voor het benutten van de mogelijkheden voor 'interculturele' reflectie op het Brabantse erfgoed. We voegen namelijk aan 'het bestaande' een kunstzinnige invalshoek toe: beeldend kunstenaars, landschapsarchitecten en vormgevers met een uiteenlopende culturele achtergrond hebben zich laten inspireren door een van deze Brabantse locaties.

Zo is een fietsroute ontstaan tussen Breda en Tilburg die cultuurhistorisch erfgoed op tien plaatsen verbindt met eigentijdse beeldende kunst.

Op hun fietstocht (die overigens ook per auto afgelegd kan worden) komen de bezoekers en passant in aanraking met de meest uiteenlopende vormen van beeldende kunst, zoals beelden, schilderijen, installaties, objecten en attributen die zo gemanipuleerd zijn dat zij een omen, een teken met voorspellende kracht zijn voor 'de bestemming'. De bezoekers stuiten tijdens hun tocht ook op 'beeldende verhalen'. De verhalen die de kunstobjecten vertellen zullen de bezoeker versteld doen staan: rond het thema 'de bestemming' heeft zich in iedere periode van de geschiedenis in verschillende culturen heel wat list, bedrog, moord, schoonheid, seks en verleiding voltrokken. De totale fietsroute bestaat uit twee 'lussen' van elk circa 30 km., waardoor deze naar keuze zowel in een dag als in twee dagen afgelegd kan worden. In de komende maanden zal in dit project ook een educatief programma ontwikkeld worden voor scholen.

De opening van zowel overzichtsexpositie als de cultuurtoeristische fietsroute van 'De Bestemming' vindt plaats op vrijdag 23 mei a.s.
vanaf 15.00 uur
in de Suleymaniye Moskee
Wandelboslaan 2
5042 PD Tilburg

Voor belangstellenden is er voorafgaand aan de opening een rondleiding door de moskee, die om 14.30 start.

Wij verzoeken u zich vooraf aan te melden bij de organisatoren van dit project: Stichting Museumontwikkeling info@museumontwikkeling.nl
of via telefoonnummer (033) 4622297

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.debestemming.nu