Nederlandse Vereniging van Journalisten

IN BEELD: AUTEURSRECHT VAN FOTOGRAFEN

Stichting Burafo organiseert in samenwerking met de NVF, het Nederlands Fotomuseum en Stichting Cultuurlab/Pakhuis de Zwijger een symposium over de ervaringen en problemen van fotografen met het auteursrecht en de praktische toepassing daarvan in hun contracten met opdrachtgevers en klanten

---

Datum: vrijdag 23 mei 2008
Tijd: 09.45-17.00 uur
Plaats: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam Toegang: fotografen die lid zijn van de BFN, GKf, PANL, SVFN, NVF, of zijn aangesloten bij de Stichting DIPP of Stichting Burafo: 30 euro studenten: 15 euro
anderen: 75 euro (alle prijzen ex BTW) Reserveren: op info@burafo.nl of fax 020-4124269 met het aanmeldingsformulier.


---

Ochtendprogramma: het auteursrecht in de knel?

09.00-09.45: registratie en koffie

09.45-10.00: Opening door Lucette Bronk, directeur van Stichting Burafo en de FotografenFederatie


10.00-11.30: Praktische aspecten van het auteursrecht in beeld Frénk van der Linden, journalist, interviewt fotografen Govert de Roos, Karen Vlieger en Edo Kars (o.v.), agent Roel Sandvoort, Hollandse Hoogte, en Flip Bool, senior onderzoek en collecties Nederlands Fotomuseum, over hun ervaringen.


11.30-11.45: Collectieve auteursrechten in vogelvlucht Vincent van den Eijnde, directeur van Stichting Pictoright, over collectieve rechten van fotografen. Wat zijn dat? Hoe werkt het? En het belangrijkste: hoe kom je aan je geld?


11.45-12.15: De toekomst van het auteursrecht
Prof. Bernt Hugenholtz, Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam, schetst de toekomst van het auteursrecht, de stand van zaken rond het auteurscontractenrecht, de ontwikkelingen op Europees niveau en de consequenties daarvan voor fotografen.

12.30-13.30: lunch

Middagprogramma: het auteursrecht in voorbeelden

Het middagprogramma is opgebouwd uit sessies over verschillende thema's. Na de presentatie van een aantal voorbeelden, komen de ervaringen van de deelnemers aan de orde. Bij iedere sessie is een advocaat aanwezig om de juridische achtergrond te belichten. Iedere deelnemer kan twee sessies bijwonen.

13.30-15.00:

Portretrecht
Het portretrecht geeft fotografen steeds vaker problemen. Aan bod komen de rechten en plichten van de geportretteerde en de fotograaf, gevaren, de vrijwaring, gebruik in reclame, foto's op eigen website publiceren, quitclaims. Hoe regel je de rechten van de geportretteerde zodanig dat je toch lekker kan werken, en zo min mogelijk problemen hebt?
Pim Milo, publicist, leidt het gesprek met fotografen Bert Verhoeff en Gerard Wessel. Advocaat Lisette Varossieau is aanwezig om de juridische kant toe te lichten.

Citaatrecht
Steeds vaker beweren uitgevers dat de foto's die ze in hun publicaties afdrukken onder het citaatrecht vallen, waardoor ze de fotograaf niet hoeven te betalen. Maar wanneer is een foto nou eigenlijk een citaat? Het Nederlands Fotomuseum kreeg ook te maken met zo'n uitgever. De rechter besliste dat de uitgever gelijk had. Vanuit de fotografie bekeken was dat onterecht. Deze rechtszaak vormt de basis voor een discussie over dit probleem. Moet de auteurswet gewijzigd worden zodat duidelijk omschreven staat wat de criteria zijn voor citaatrecht en fotografie? Lucette Bronk, directeur van Stichting Burafo en de FotografenFederatie, leidt het gesprek met advocaat Marcel de Zwaan, Flip Bool, senior onderzoek en collecties Nederlands Fotomuseum, en advocaat Philippe van Wijnen, auteur van Buiten Beeld. Het auteursrecht van fotografen (2007), uitgegeven door Focus Publishing.

Rechten van derden
Een zonnebril van Rayban zonder toestemming van Rayban gebruiken in een reclamecampagne voor een auto kan flinke ellende veroorzaken. En foto's maken samen met iemand anders (een styliste bijvoorbeeld), of onder verantwoordelijkheid van een art director, betekent dat zij een deel van je auteursrecht kunnen claimen. En hoe zit het met nabootsing of plagiaat van andere foto's? Allerlei vormen van rechten van anderen komen aan de orde.
Ruud Visschedijk, directeur van het Nederlands Fotomuseum, leidt het gesprek met fotografen Vincent Kruijt (o.v.) en Merlijn Doomernik. Advocaat Maud van der Leeuw belicht de juridische kant.

15.00-15.30: theepauze

15.30-17.00:

Portretrecht: herhaling van de eerste sessie

Citaatrecht: herhaling van de eerste sessie

Rechten van derden: herhaling van de eerste sessie

17.00-18.30: borrel

Spreekuur
De hele dag geven Tim de Jong, advocaat namens Burafo, en Siep van der Galiën en Petronel van Leeuwen, advocaten van de NVJ/NVF, individuele adviezen aan fotografen over specifieke auteursrechtelijke problemen. Dit spreekuur is gratis voor fotografen die lid zijn van de BFN, GKf, PANL, SVFN, NVF, of zijn aangesloten bij de Stichting DIPP of Stichting Burafo. Voor anderen zijn de kosten 50 euro ex BTW per half uur. Het spreekuur is uitsluitend toegankelijk na afspraak.

Pakhuis de Zwijger is goed bereikbaar per openbaar vervoer. Betaalde parkeergelegenheid ligt op een paar minuten afstand. Een routebeschrijving is beschikbaar op www.dezwijger.nl