Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Fietsexcursie door Strubben-Kniphorstbosch

Onlangs is het nieuwe beheer en inrichtingsplan voor het natuurgebied de Strubben-Kniphorstbosch verschenen, dat in samenspraak met omwonenden tot stand is gekomen. Tijdens twee fietsexcursies op 23 en 25 mei worden omwonenden in het veld op de hoogte gebracht van de geplande ontwikkelingen.

Het natuurgebied Strubben-Kniphorstbosch is het enige archeologische reservaat in

Nederland en ligt tussen de dorpen Schipborg, Anloo en Annen midden in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. In een gebied van enkele honderden hectaren zijn prehistorische hunebedden en grafheuvels te vinden, maar ook markengrenzen, eeuwenoude karrensporen en bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog. Dit gebied is één van de weinige plekken in ons land waar vanaf de prehistorie mensen hebben gewoond.

Nieuwe toekomst

Tot voor kort was De Strubben-Kniphorstbosch in gebruik bij Defensie. De overdracht aan Staatsbosbeheer was een goed moment om de inrichting en het beheer opnieuw onder de loep te nemen. Het nieuwe Inrichtings- en Beheerplan is geschreven door Strootman Landschapsarchitecten. In het plan wordt zorgvuldig rekening gehouden met de cultuurhistorische, landschappelijke en ecologische kwaliteiten van het gebied. Het inrichtings- en beheerplan is opgenomen in een boek dat rijkelijk geïllustreerd is met foto's. Het is de verwachting dat de uitvoering van de eenmalige ingrepen 3 à 4 jaar in beslag neemt. In het najaar van 2008 start Staatsbosbeheer met de uitvoering van de inrichtingsmaatregelen.

Fietsexcursies

Speciaal voor betrokken omwonenden geeft Staatsbosbeheer twee fietsexcursies op vrijdagavond 23 mei om 19.00 uur en op zondag 25 mei om 10.30. De excursies starten vanaf de Homanshof, het informatiecentrum van Staatsbosbeheer te Anloo, waar u onder het genot van een kopje koffie eerst de grote lijnen van het plan zult horen. Vervolgens nemen de boswachters van Staatsbosbeheer u met de fiets mee naar het gebied. Onderweg wordt stil gestaan bij de bijzondere plekken van het gebied en wordt er verteld welke beheermaatregelen er op korte termijn gaan gebeuren. Indien u interesse heeft en met eigen ogen wilt zien wat er in de Strubben-Kniphorstbosch gaat gebeuren, dan kunt u zich opgeven via 0592-377305 / info@hetboomkroonpad.nl. Neem wel uw eigen fiets mee!