15 mei 2008
r/>
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: N
Eén procent van de bevolking lijdt aan coeliakie of glutenallergie,
een intolerantie voor eiwitten uit tarwe die zo ernstig is dat het
eten van tarweproducten de darmen beschadigt. Een promovendus van
Wageningen Universiteit ontdekte dat het mogelijk is een graanplant te
maken die minder problemen geeft bij mensen met een glutenallergie.
Maar misschien moeten we daarvoor de graanplant helemaal opnieuw in
elkaar zetten. Â
âEr zitten nogal wat verschillende soorten gluteneiwiten in tarweâ,
zegt ing. Teun van Herpen, verbonden aan de leerstoelgroep
Plantenfysiologie en Plant Research International (PRI) van Wageningen
UR. âMensen met coeliakie zijn maar voor een beperkt aantal van die
eiwitten allergisch. Leidse onderzoekers hebben immuuncellen uit de
darmen van mensen met coeliakie gehaald, en vervolgens gekeken op wat
voor gluteneiwitten die reageerden. Dat bleken vooral de
alfa-gliadines te zijn.âÂ
Bij het bakken van brood zorgen gluteneiwitten voor een elastisch
netwerk dat het mogelijk maakt dat het brood kan rijzen. âDe gliadines
houden binnen dat netwerk vocht vast en maken het elastischâ, zegt Van
Herpen. âBrood zonder gliadines is hard en droog.âÂ
In zijn promotieonderzoek bestudeerde Van Herpen of het mogelijk is
een tarwesoort te maken die de gliadines waarvoor mensen allergisch
kunnen zijn niet meer heeft, maar de andere gliadines nog wel. âDe
ziekmakende gliadines zijn al in de tarweplant gekomen toen mensen
achtduizend jaren geleden in het gebied rond Irak de eerste tarweplant
veredeldenâ, zegt Van Herpen. De tarwesoorten die nu op de akkers
staan zijn nakomelingen van die eerste Irakese graanplant. Veredelaars
zouden dus een hypo-allergene graanplant kunnen maken door het werk
van hun vroege voorgangers over te doen. Â
Een alternatieve manier is om de lastige genen via RNA-interferentie
het zwijgen opleggen. âDat is ons niet geluktâ, zegt Van Herpen. âDe
technieken waarmee biotechnologen genen platleggen bij muizen, zijn
niet erg doeltreffend in graan.â Gewapend met die kennis werkt een aio
binnen PRI nu aan een technologie waarmee het wel mogelijk is de
lastige genen uit te schakelen. Â
âEen derde mogelijkheid is dat je een hypo-allergene graanplant maakt
via de Chinese Spring-deletielijnenâ, vertelt Van Herpen. âDie
graanvariëteiten zijn ontstaan door het gebruik van straling. Ze
missen stukken van het DNA maar groeien nog prima. We vonden een
variëteit waarbij het chromosoom 6D ontbrak. Van het meel kon je een
prima elastisch deeg maken, maar de allergene werking was sterk
afgenomen.â
Die ontdekking laat zien dat hypo-allergeen brood helemaal niet
onmogelijk is. Misschien is het zelfs mogelijk om al het graan op deze
planeet coeliakie-vriendelijk te maken. âDat zou veel voordelen
hebbenâ, zegt Van Herpen. âAlleen als je al het graan zou aanpassen
zorg je ervoor dat mensen met coeliakie zonder problemen door het
leven kunnen, want graaneiwitten kom je overal tegen. En een ander
voordeel is dat je zo voorkomt dat mensen coeliakie krijgen. Je krijgt
pas een glutenallergie als je aan allergene eiwitten wordt
blootgesteld.â
De hypo-allergene graanplant is er overigens nog niet, benadrukt Van
Herpen. âVoordat die op de akkers staat, zijn we op zân minst tien
jaar verder.â Teun van Herpen promoveert op 23 mei bij prof. Rob
Hamer, hoogleraar in de Technologie van graaneiwitten. / Willem Koert
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl