Groen!

Brussel, 17 mei 2008

Superministerraad van 23 mei moet knoop doorhakken over superwinsten van Electrabel

"Het Electrabel-debacle moet aan bod komen op de superministerraad van 23 mei. Yves Leterme moet kiezen tussen de belangen van Suez/Electrabel en de belangen van de Belgische consumenten en de Belgische bedrijven. Kiest de regering ervoor om monsterwinsten op rug van de consumenten en op rug van de bedrijven naar Parijs te laten stromen? Of wil de regering eindelijk werk maken om de Belgische elektriciteitsmarkt open te breken gekoppeld aan een betere controle en regulering van de prijzen?" aldus Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid van Groen! "De gezinnen betaalden 20 jaar lang voor de versnelde afschrijving van de kerncentrales. De bedrijven betaalden 1 miljard aan Electrabal voor fictieve CO2-kosten. De Belgische overheid kijkt ernaar en zwijgt. Deze passieve houding schaadt de consument."

Op de superministerraad van 23 mei kan de regering orde op zaken stellen door een globale visie op de energiemarkt en de regulering te ontwikkelen. De overheid heeft de emissierechten gratis gegeven aan de bedrijven, een fictieve kost doorreken is immoreel. Het zou dan ook goed zijn te bekijken of die 1 miljard kan terugvloeien naar de bedrijven. Vanaf 2008 krijgen de electriciteitsproducenten geen gratis rechten meer. Tinne Van der Straeten: "Minister Magnette heeft beloofd dat hij ervoor zou zorgen dat deze kosten niet zouden doorgerekend worden aan de klanten. Ik vraag me af hoe minister Magnette dit gaat doen en of er al een uitgewerkt systeem in de steigers staat. Ook de 250 miljoen die de federale overheid graag zou afromen van de superwinsten om de begroting in evenwicht te brengen, moeten dan aan bod komen."

De situatie vandaag bewijst eens te meer dat de markt vandaag niet of ongezond werkt. Dit wordt in de hand gewerkt door de dominantie van 1 historische producent die de kerncentrales in hadden heeft die zorgen voor 60% van de elektriciteitsproductie. De wet op de kernuitstap, die ervoor zorgt dat vanaf 2015 de kerncentrales geleidelijk aan gesloten worden, is het beste instrument om de markt open te breken, moderner, duurzamer en competitiever te maken met als extra troef: vele duurzame jobs.

Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid.