Gemeente Soest

Van Eng tot Eem

Datum: 21/05/2008

Brugklassers Griftlandcollege onderzoeken Soest 'van Eng tot Eem'

Ongeveer 250 brugklassers van CSG het Griftlandcollege uit Soest hebben deze week in groepjes ontdekt hoe je aardrijkskunde, biologie en geschiedenis uit de boeken in Soest kunt toepassen en gebruiken.

Het Griftlandcollege heeft deze projectweek 'van Eng tot Eem' voor de 6de keer georganiseerd. Het IVN Eemland, milieucentrum de Kwekerij (gemeente Soest), museum Oud Soest, de Oude Kerk en de familie Van de Grift helpen bij de uitvoering. Het veldwerk 'Van Eng tot Eem' wordt komende vrijdag, 23 mei, officieel afgesloten.

Soest leent zich uitstekend voor dit veldwerk omdat verschillende landschappen relatief dicht bij elkaar liggen en omdat er veel cultuurhistorie bewaard en toegankelijk is gebleven. De brugklassers gaan opdrachten doen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en biologie in het gebied van Eng tot Eem.

Zo verrichten de leerlingen grondboringen boven op de Zuidereng en beneden in de Eempolder. De scholieren bestuderen verder de weidevogels in de Eempolder en werpen ook een blik op de oude lindebomen bij de Oude kerk. Vanaf de toren van de Oude Kerk maken de leerlingen een overzicht en een dwarsdoorsnede van het hele veldwerkgebied.

Verder vertelt een oude boer in een oude gerestaureerde potstal zijn verhaal over het boerenleven en de potstalcultuur aan het einde van de 19de eeuw. De boer heeft zijn kleding uit die tijd geleend van museum Oud Soest.

Op vrijdag 23 mei verwerken de scholieren de opdrachten in grote posters (dwarsdoorsneden). Om 13.30 uur komt wethouder Bert Krijger naar het Griftlandcollege. De posters worden door de leerlingen en hun docenten beoordeeld en de beste poster van elke brugklas wordt overhandigd aan de wethouder. De wethouder neemt uiteindelijk 10 posters mee naar het gemeentehuis van Soest. Daar worden ze van 26 mei tot en met 11 juni 2008 in de hal tentoongesteld.

Inwoners van Soest kunnen de tentoonstelling bezoeken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Meer informatie: Johan Simon (035 6093202 / milieucentrum@soest.nl)

.