Gemeente Assen


Experiment met lantaarnpalen op zonne-energie

Assen, 21 mei 2008

De gemeente doet dit jaar een proef met lantaarnpalen op zonne-energie. Aan de Van Doornestraat zijn hiervoor drie masten geplaatst. De masten worden niet gekoppeld aan het net van de openbare verlichting. Het experiment moet uitwijzen of de lantaarnpalen in donkere maanden genoeg energie kunnen opwekken. Vrijdag 23 mei onthult wethouder Langius samen met leerlingen van het VMBO van het Vincent van Gogh College een informatiepaneel over de lantaarnpalen op zonne-energie.

Wanneer de proef met zonne-energie slaagt, gaat de gemeente Assen kijken of er meer lantaarnpalen op zonne-energie geplaatst kunnen worden. Het gaat dan waarschijnlijk om plaatsing in de buitengebieden.

Om ook leerlingen bewust te maken van het voordeel van lantaarnpalen op zonne-energie heeft de gemeente Assen bij één paal een informatiepaneel geplaatst. Kinderen die op excursie naar de dienst Stadsbeheer krijgen zo meer inzicht in de werking en de mogelijkheden van zonne-energie. Leerlingen van het VMBO-2 zijn in het kader van een project over het milieu, vrijdag 23 mei aanwezig bij de onthulling.