Gemeente Bussum

Archieven gemeente Bussum 1919-1989 openbaar

Op vrijdag 23 mei aanstaande om 11.00 uur worden door burgemeester Schoenmaker van Bussum de archieven van deze gemeente uit de periode 1919-1989 overgedragen aan het Stads- en streekarchief voor Naarden, Bussum, Muiden en Huizen, gevestigd in Naarden-Vesting. Deze archieven worden daarmee openbaar. Dat houdt in dat iedereen in de studiezaal van het Stadsarchief de stukken kan inzien.

Met de komst van deze archieven naar het Stads- en streekarchief voldoet de gemeente Bussum aan de verplichting van de Archiefwet 1995, die voorschrijft dat archieven van 20 jaar en ouder moeten worden overgebracht naar de archiefbewaarplaats van de gemeente.

Schat aan informatie

Mensen komen naar het Stadsarchief om historisch en/of genealogisch onderzoek te doen. Voor het uitzoeken van een stamboom of het achterhalen van de historie van een huis, straat of wijk: de archieven bieden een schat aan informatie. Verwachting is dat van de gelegenheid om de archieven te raadplegen druk gebruik zal worden gemaakt.

Bescherming privacy

Het merendeel van de stukken is zonder meer door een ieder te raadplegen, maar voor stukken van 75 jaar en jonger, die persoonlijke gegevens kunnen bevatten, is voorzichtigheid geboden. Daarom zijn de archiefstukken uit die jaren beperkt openbaar. De stads- en streekarchivaris kan in bepaalde gevallen, om de privacy van nog levende personen te beschermen, inzage weigeren of beperkt toestaan op grond van een door de raadpleger in te vullen en te ondertekenen verklaring.

Historie Bussum in Stadsarchief

De archieven uit de periode 1919-1989, met een omvang van 236 meter, zijn niet de oudste archieven van en over Bussum die in het Stads- en streekarchief zijn opgenomen. De archieven uit de periode 1817-1918, met een omvang van 160 meter, zijn al veel langer aanwezig.

Sinds 1817 is Bussum een zelfstandige gemeente. Daarom is ook veel historische informatie van vóór 1817 te vinden in de archieven van het stadsbestuur van Naarden; het grondgebied van de tegenwoordige gemeente Bussum lag vóór 1817 namelijk op Naardens grondgebied.

Digitaal archief

Heel wat tijd en inspanning is vooraf gegaan aan het overbrengen van deze archieven. Tot voor enkele jaren lag de kelder van het gemeentehuis in Bussum volgepakt met honderden meters aan archiefmateriaal, waarin de weg nauwelijks meer was te vinden. Na selectie en vernietiging van daarvoor in aanmerking komende stukken, is voor de archieven van 1919-1989 een inventaris gemaakt in digitale vorm, die het zoeken vergemakkelijkt.

Openingstijden

Het Stads- en streekarchief voor Naarden, Bussum, Muiden en Huizen bevindt zich aan de Cattenhagestraat 8 in Naarden.

Tel.: (035) 695 78 15

E-mail: stadsarchief@naarden.nl

Website: www.naarden.nl

De openingstijden zijn op ma t/m vr 13.30-16.30 uur; opening eventueel 's morgens na telefonische afspraak.