Timmermans bij viering zestig jaar Congres van Europa

Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) zal namens de regering deelnemen aan de viering van zestig jaar Congres van Europa. In 2008 is het precies zestig jaar geleden dat de Europese Beweging in Den Haag het eerste Congres van Europa organiseerde. In mei 1948 werd zo, als breed gedragen maatschappelijk initiatief, in Den Haag het fundament gelegd voor de Europese samenwerking. 'Het is belangrijk om hierbij stil te staan, want het Congres van Europa was de aankondiging van een nieuw Europa', aldus Timmermans.

De viering vindt plaats op vrijdag 23 en zaterdag 24 mei in het centrum van Den Haag. Op beide dagen worden toespraken, discussies, workshops en debatten gehouden over het verleden, het heden en de toekomst van Europa. Hierbij zullen leden van het Koninklijk Huis, premier Balkenende, Europese Commissievoorzitter Barroso, voorzitter van het Europese Parlement Pöttering, de Sloveense EU-voorzitter Jansa en EU Hoge Vertegenwoordiger Solana aanwezig zijn.

Op zaterdag 24 mei zal Timmermans namens de regering een lunch aanbieden aan de circa tweehonderd genodigden. Tijdens de lunch zal hij in een keynote speech stilstaan bij het historische moment waarop de Europese samenwerking van start ging en het belang daarvan voor de toekomst van Europa.

Vervolgens zal Timmermans van 15.00 tot 15.30 uur een wandeling maken over de Europese Uitmarkt, die speciaal voor dit evenement wordt gehouden in het centrum van Den Haag (Spui). Hij gaat daarbij met marktbezoekers in gesprek over Europa. Journalisten zijn van harte uitgenodigd om met de staatssecretaris mee te lopen.

Later die middag verzorgt Timmermans de inleiding en samenvatting van het live tv-debat 'Zestig ideeën voor Europa', met onder andere Pöttering, Barroso en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld. Het debat vindt plaats in de Nieuwe Kerk in Den Haag (Spui 175) van 16.00 tot 16.45 uur. Na afloop is er tijdens een persmoment gelegenheid om Timmermans vragen te stellen.

Noot voor redacties (