Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 23 mei 2008 2 Ons kenmerk Uw kenmerk RWS/SDG/NW2008/486/64410 TK 30300 A 26 Onderwerp
Voortgangsrapportage Groot Onderhoud Hoofdwegennet eerste kwartaal 2008

Geachte voorzitter,

Hierbij stuur ik u de rapportage Groot Onderhoud over het eerste kwartaal van 2008. Aanleiding is de motie ingediend door het kamerlid Van Hijum c.s. (TK, nr 30 300 A 26; begrotingsbehandeling Verkeer en Waterstaat op 7 december 2005). Deze rapportage is een vervolg op de voortgangsrapportages in 2006 en 2007.

Belangrijkste conclusie is dat in deze periode het percentage van de fileoverlast als gevolg van wegwerkzaamheden ongeveer gelijk is aan die in voorgaande jaren.

Ik ga achtereenvolgens in op de volgende onderwerpen:
· Ontwikkeling files ten gevolge van wegwerkzaamheden;
· Flankerende maatregelen;

· Beleving door weggebruikers;

· Communicatie.

Ontwikkeling files ten gevolge van wegwerkzaamheden In genoemde motie word ik verzocht de extra fileoverlast als gevolg van Groot Onderhoud te beperken tot 5%, waarmee het maximaal aandeel fileoverlast door werkzaamheden 10% wordt (dus een verdubbeling van het gemiddelde percentage in voorgaande jaren).

De totale filezwaarte bedroeg in het eerste kwartaal van 2008 3,8 miljoen Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71 Bezoekadres Plesmanweg 1, Den Haag Fax 070 351 78 95 Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 vanaf station Den Haag Centraal en Den Haag HS

RWS/SDG/NW2008/486/64410

kilometer-minuten. Dit is 5,1% hoger dan de filezwaarte in dezelfde periode in 2007. De zwaarste files door werkzaamheden stonden in het eerste kwartaal op de A16 van Rotterdam naar Breda bij Klaverpolder.

Het aandeel filezwaarte door werkzaamheden ten opzichte van de totale filezwaarte in het eerste kwartaal van 2008 is vergeleken met het overeenkomstige kwartaal van 2007 licht gedaald naar 2,5%. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2007 is het percentage in het eerste kwartaal van 2008 met 1,8% gedaald (zie onderstaand figuur).

Bovengenoemde cijfers zijn gebaseerd op registratie door het Verkeerscentrum Nederland (VCNL) alsmede op analyses en onderzoeken door de Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS) van Rijkswaterstaat. Inbegrepen zijn alle wegwerkzaamheden in het kader van MIT, ZSM en Variabel Onderhoud.

Aandeel filezwaarte door werkzaamheden 10%
2002-2005 2006 2007 2008
9%
8%
7%
6%
5%


4%
3%
2%

1%
0%
kw1 kw2 kw3 kw4 jaar

Figuur: Het aandeel filezwaarte door wegwerkzaamheden ten opzichte van de totale filezwaarte uitgesplitst per kwartaal.

In bijlage 1 staan de belangrijkste trajecten waarop grootschalige werkzaamheden zijn uitgevoerd in het eerste kwartaal van 2008. Voor een overzicht van de projecten die in 2008 zijn gestart en beëindigd treft u de standlijn per 1 april 2008 in bijlage 2 aan.

Flankerende maatregelen
Er is afgesproken dat bij grootschalige werkzaamheden, waarbij de kans op aanzienlijke hinder aanwezig is, gezocht wordt naar alternatieven op het gebied van mobiliteitsmanagement. Hiermee wordt bereikt dat bij wegwerkzaamheden in het kader
---

RWS/SDG/NW2008/486/64410

van Groot Onderhoud de filedruk vermindert doordat minder automobilisten de weg opgaan. Bovendien heeft de automobilist een keuzemogelijkheid.

Ook in het eerste kwartaal van 2008 is ingezet op het aanbieden van extra openbaar vervoer tegen gereduceerd tarief. De weggebruiker kan tegen gereduceerd tarief gebruik maken van een alternatief vervoermiddel of het risico nemen om in de file terecht te komen.

Dit komt neer op het aanbieden van gunstige mogelijkheden per trein, boot of bus. Met de vervoerders NS en Connexxion zijn afspraken gemaakt over de inzet van een zogenaamd vanAnaarBeter-kaartje, waarmee voor een aantrekkelijke prijs per openbaar vervoer langs de wegwerkzaamheden in de weekenden kan worden gereisd. Het vanAnaarBeter-kaartje is verkrijgbaar bij NS-automaten en in de bus. Dit OV-alternatief is op 9/10 februari en 16/17 februari ingezet op locatie A44 Kaagbrug in de Regio Noord- Holland. Daarnaast zijn er in het eerste kwartaal een aantal andere mogelijkheden aangeboden in het kader van mobiliteitsmanagement:

Het treffen van een breed scala aan maatregelen in het kader van het bereikbaar houden van Utrecht en grootschalige werkzaamheden aan de A2 corridor, waar onder:
- Het voorbereiden van "spitsmijden" (de automobilist financieel belonen voor niet reizen in de spits).

- Het in samenwerking met Prorail en NS inrichten van een tijdelijk overstappunt bij station Best om weggebruikers bij het werk langs de A2 in Brabant een goede overstap te bieden.

- Het stimuleren van e-werken (telewerken) bij bedrijven in de omgeving van Utrecht ten gevolge van werkzaamheden aan de invalswegen van Utrecht West langs de A2 (Utrecht Bereikbaar, A2 Corridor).

- Het op de agenda plaatsen van e-werken bij bedrijven in de omgeving van Almere en 't Gooi ten gevolge van werkzaamheden op de A1 / A6.

Beleving door weggebruikers
Door middel van belevingsonderzoeken wordt vanaf 2006 ieder kwartaal de mate van tevredenheid van automobilisten en vrachtwagenchauffeurs gemeten over de wijze waarop Rijkswaterstaat werken uitvoert. Ook in het eerste kwartaal van 2008 is er weer een belevingsonderzoek gedaan.
De tevredenheid over de wijze waarop Rijkswaterstaat de hinder beperkt is gestegen (67% ten opzichte van 64% in het vorige kwartaal). Dit is een verwachte ontwikkeling omdat in het eerste kwartaal, ten opzichte van het vierde kwartaal van 2007, minder werken met hinder zijn uitgevoerd. De tevredenheid ten opzichte van de vergelijkbare periode van vorig jaar is nagenoeg gelijk gebleven (68% in 2007 en 67% in 2008).
Voor weggebruikers die niet tevreden zijn, zijn hiervoor de belangrijkste oorzaken: het blijven staan van borden (bijv. snelheidslimieten) wanneer er niet zichtbaar gewerkt wordt,
---

RWS/SDG/NW2008/486/64410

het te laat aangeven van wegwerkzaamheden en vertraging / oponthoud door wegwerkzaamheden.
Ruim de helft van de weggebruikers (55%) gaat voordat men van huis weggaat niet op zoek naar informatie over wegwerkzaamheden. Indien men dit wel doet, dan is internet veruit de belangrijkste bron.
Communicatie
Eind 2007 is de massamediale publiekscampagne Groot Onderhoud afgerond. De concrete werkzaamheden en dus ook de communicatie over die werkzaamheden gaan echter de komende jaren onverminderd door.

In de eerste maanden van 2008 was de communicatie-inzet beperkt. Vanwege het kleine aantal grootschalige werken in de winterperiode is de landelijke top tien advertentie niet ingezet. Vanaf april zal maandelijks weer een top tien verschijnen in de landelijke media. Concrete werkzaamheden zijn wel onder de aandacht gebracht­ regionaal en/of landelijk, afhankelijk van de impact - via persberichten en projectadvertenties.

Vanaf half maart zijn gratis wegenkaarten beschikbaar voor weggebruikers met daarop de werken die Rijkswaterstaat in 2008 uitvoert. In de kaarten zijn de uitvoeringsperiodes vermeld en de mate van hinder die de werken veroorzaken. De kaarten worden verspreid via benzinestations langs de snelwegen en via wegrestaurants en worden aan weggebruikers uitgereikt op relevante beurzen. De kaart is ook op een dubbele pagina in de Metro afgedrukt met de mededeling dat de echte kaart is op te vragen via de Landelijke Informatielijn.

Bij de landelijke informatielijn zijn er in het eerste kwartaal ongeveer 2063 meldingen geregistreerd die betrekking hebben op werkzaamheden aan de weg.

De internetsite www.vanAnaarBeter.nl zal de komende jaren een rol blijven spelen in het faciliteren van de weggebruiker om goed voorbereid op reis te gaan. De relatief rustige winterperiode is benut om de site om te bouwen tot een gebruiksvriendelijk mobiliteitsplatform met reisinformatie van-deur-tot-deur.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---

RWS/SDG/NW2008/486/64410

Bijlage 1

Planning werkzaamheden
Onderstaand de belangrijkste trajecten waarop grootschalige werkzaamheden zijn uitgevoerd in het eerste kwartaal van 2008:

A2 Thv aansluiting Oog in Al, afbraak van het oude treinviaduct over de A2 A2 Breukelen - Maarssen, plaatsing nieuw viaduct en afbraak oude viaduct A7 Ring Sneek, onderhoud en ombouw tot dubbelbaans autoweg A12 Veenendaal - Ede, plaatsing portalen voor verkeerssignalering en bewegwijzering i.v.m. aanleg spitsstrook
N31 Harlingen - Kimswerd, onderhoud en ombouw tot dubbelbaans autoweg A44 Kaag-Dorp - Noordwijkerhout, grootschalig onderhoud Kaagbrug

A44 Leiden - Leiden Zuid, onderhoud brug over de Oude Rijn (richting Den Haag) A67 Eersel - knp. De Hogt, sloop viaduct
A73 Swalmentunnel, afbouwwerkzaamheden technische tunnelinstallaties A73 Roertunnel, afbouwwerkzaamheden technische tunnelinstallaties.

Belangrijkste werkzaamheden in het 2e kwartaal van 2008: A2 knp. Batadorp - Eindhoven centrum, sloop viaduct A2 Knooppunt Holendrecht - Maarssen, aanbrengen slingers in weg A2 Breukelen - Maarssen, plaatsing nieuw viaduct en afbraak oude viaduct A12 Reconstructie aansluitingen Zevenhuizen en Bleiswijk en aanleg spitsstroken Zoetermeer Gouda
A27 Knooppunt Rijnsweerd, verbetering/reparatie brugconstructie A28 knp. Hoogeveen - Beilen, asfalteringswerkzaamheden en renovatie tunnel N31 Drachten - Opeinde, grootschalige asfalteringswerkzaamheden. A44 Leiden Zuid - Leiden, onderhoud aan de brug over de Oude Rijn N57 Oosterscheldekering, vervangen voegen, herinrichting rijbaan N69 Bergeyk/Borkel - Belgische grens, markeringswerkzaamheden

Trajecten waaraan permanent wordt gewerkt met hinder:

A2 Ring Den Bosch tot 2010, verbreding snelweg A2 Ring Eindhoven tot 2011, verbreding snelweg A2 Amsterdam - Utrecht tot 2012, verbreding snelweg A2 Knooppunt Everdingen - knooppunt Deil tot eind 2010, verbreding snelweg A6 Hollandse Brug tot december 2008, verbreding en versterking van de brug A12 Ede - Veenendaal tot mei 2009, aanleg spitsstrook A16 Moerdijkbrug tot oktober 2008, versterking van het stalen wegdek


---