Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Eikenprocessierups wederom terug in de Utrechtse Heuvelrug

Eikenprocessierups wederom terug in de Utrechtse Heuvelrug

De eerste eikenprocessierupsen zijn weer gesignaleerd. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes in de toppen van eikenbomen legt. Eind april komen de rupsen uit de eitjes en na de derde vervelling, half mei, krijgen de rupsen brandharen die voor lichamelijke klachten kunnen zorgen. De rups is in beperkte mate aanwezig, maar de gemeente wil overlast voorkomen. Direct na ontdekking van de rupsen wordt door de gemeente daarom overgaan op bestrijding van de rupsen. Afhankelijk van de locatie worden de nesten verbrand of opgezogen in een watertank.

Hoe is de eikenprocessierups te herkennen?
De rupsen leven in groepen en maken nesten op de stam of dikke takken van eiken. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellinghuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen. Vanuit hun nesten kruipen de rupsen 's nachts de kroon van de boom in op zoek naar eikenbladeren.

Hoe voorkomt u ongemak?
Door het verwaaien van de brandharen en lege nesten kunnen de haren met hun weerhaakjes gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen dringen. Stoffen die daarbij vrijkomen, roepen allergische reacties op die van persoon tot persoon sterk kunnen verschillen. De huidirritaties die binnen acht uur optreden zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties en ontsteking van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen.

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting geven. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Informatie
Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op de site: www.minlnv.nl/eikenprocessierups en www.natuurkalender.nl .De folder van de GGD Midden-Nederland over de eikenprocessierups ligt ook in Cultuurhuis Pléiade.

Eikenprocessierupsen gezien?
Ziet u in de gemeente langs openbare wegen een nest met eikenprocessierupsen? Neem dan contact op met de gemeente, telefoonnummer (0343) 56 56 56, of geef uw melding door via de gemeentelijke website www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl / meldlijn on line.

Lijst gesignaleerde/verwijderde processierupsen 2008

Laatst gewijzigd: 23 mei 2008